Kumstvo staro 370 godina!

Porodice Ilinčića iz Uzveća, venčavaju i krštavaju Đenadiće u Klenju neprekidno od 1645. godine! Nedavno su obeležili nesvakidašnji jubilej, 370 godina kumstva.

„Bog, pa kum“ - učili su nas naši stari! Tako smo i očuvali tradiciju - ispričali su nam Đenadići i Ilinčići koji su se posle 11 godina od poslednjeg krštenja okupili da obeleže veliki jubilej.

„Pošto se mi poštujemo mnogo, samo se posećujemo kad je venčanje i krštenje, tad se vidimo i posle se ne posećujemo, po našem običaju“, kaže Rajko Ilinčić iz Uzveća.

„Nismo se videli od 2004. godine. Sad su kumovi došli na godišnjicu 370 godina kumstva i da nam potraje još dugo godina“, priča Ratomir Đenadić iz Klenja.

Sve je počelo kada su se njihovi preci, bežeći od turskog zuluma iz Hercegovine, doselili u Mačvu. Gajeći uspomenu na njih, Đenadići čuvaju i oslikano porodično stablo, da deci lakše objasne korene.

„Ja sam nasledio kumstvo od strica Rajka, venčao sam kuma Dragana i  kumu i krstio kuma Filipa, imam sina Janka koji će venčati Filipa i njegovu decu“, objasnio je Dragorad Ilinčić iz Uzveća.

Filip Đenadić već se raduje nastavku tradicije: „Drago mi je što moj kum ima sina koji će meni biti kum i da će to kumstvo da traje četiri veka i više!“

Kum se po običajima ljubazno dočekuje i dvori i leđa mu se ne smeju okretati. Prepirke niko nikada nije spominjao!

„Po našoj tradiciji kum ulazi u kuću kad venčava i krštava. Moja je želja da što pre dođe da se vidimo u našoj kući“, naglasio je Radosav Đenadić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво