Tajne arheološkog blaga Prebreze

Da li ste znali da su na području opštine Blace pre desetak miliona godina živele antilope, žirafe, mamuti, jednorozi, džinovske kornjače? Naučnici su mnoge detalje otkrili, ali Spomenik prirode Prebreza, koji je Uredbom Vlade zaštićeno područje od 2009. godine, krije još mnoge tajne. Za žitelje Blaca i okolnih sela, pa i čitavog Topličkog kraja, Prebreza je veliki turistički potencijal.

Osamdesetogodišnji Rade Rakonjac želeo je da ekipi RTS-a u dolini Gluvog potoka, pre mraka, pokaže okamenjenu pticu. Iako pod lišćem, brzo je našao, jer svaki deo lokaliteta, koji je slučajno pronašao kao dete davne 1947, dobro poznaje.

Do prošle godine, punih 56 godina Rade Rakonjac bio je čuvar ovog prostora.

„Meni je bilo prijatno u duši da svet zna za Prebrezu, a posebno mi je bilo drago što je i moja malenkost dala doprinos nauci“, kaže Rakonjac.

Da nije bilo erozije, za Prebrezu, u podnožju Jasterpca, se ne bi znalo. Stručnjaci tvrde da je značajnije paleontološko nalazište u Evropi.

Lokalitet Prebreza star je između 10 i 16 miliona godina. Reč je o svojevrsnom muzeju na otvorenom, gde dolazi uglavnom stručna javnost da proveri šta je do sada sve pronađeno. Tu su replike okamenjenih fosila, a originali se nalaze u Prirodnjačkom muzeju u Boegradu.

„To je izuzetno staro za naše pojmove i izuzetno vredno nalazište, jer pokazuje jedno vreme kada se životinjski svet znatno razlikovao od ovog današnjeg“, kaže Julka Kuzmanović, arheološkinja Narodnog muzeja u Prokuplju.

Za putnike namernike putokazi postoje. Uređeni su put i staze, a i žitelji sela Prebreza sada znaju šta pored sela imaju.

„Ovaj narod jeste svestan. U početku su bili jako uplašeni ljudi. Sada smo mi rado ovde prihvaćeni, ali kažem - u početku to nije bilo tako“, ističe Miroljub Krasić, rukovodilac projekta Zaštićenog prostora.

Stepanovići iz Blaca pre 36 godina u dvorištu su pronašli zub mamuta, a nedavno se iznad kuće pojavila i velika kost. Radisav je zub našao kada je kopao temelj kuće 1980. godine i čuva ga kao uspomenu.

„Ne znam, ako će Opština nešto da preuzima neka uzima, ako ne - to će tako da stoji dok samo ne padne ili se otkrije. Ne znam, videćemo“, kaže Stepanović.

Na Prebrezi su mnogi magistrirali. Dva naučnika su doktorirala, a toplički kraj može da profitira, jer ima jedinstveni Spomenik prirode.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 17. feb 2016, 11:51)
anonymous [neregistrovani]

Arheolosko?

A zasto "arheoloskog" blaga? Valjda je paleontolosko tj. geolosko :)

(četvrtak, 07. jan 2016, 07:39)
Milorad Miladinović [neregistrovani]

Put

Zanimljivo je da je i put koji vodi ka nalazištu u istoj godini napravljen kad su i izumrele sve ove prazivotinje,i od tada nikad nije popravljen. Asfaltirajte put-21. vek je!!!

(nedelja, 03. jan 2016, 12:37)
Marko [neregistrovani]

Nema dobrog puta

Ja sam poreklom iz Prebreze, i nije istina da je put dobar... Selo ima asfalt samo na početku, koji je u katastrofalnom stanju. A ostatak oko 2 km do nalazišta zemljani put pun rupa. I traktor jedva prolazi.

(nedelja, 03. jan 2016, 09:42)
anonymous [neregistrovani]

priroda Srbije

ja pratim takve dokumentarce preko inter-neta i redovan sam posetilac i menise dopadaju takvi dokumentarci recimo kao od gospodina Branka uvek odmeren i skroman u kvadratiri kruga mozda malo Kopaonik i okliku da vidimo kako starosedeoci tamo recimo u leto zive i tako nesto u stilu kvadrature kruga ili pak dragi nas Jovo isto to vrlo,vrlo lepo nas poucava o bogastvu prirode lepe i netaknute prirode SRbije hvala celoj redakciji i sa malim kasnjenjem SRECNA NIVA!!!! i danas dalje snavdevate lepim reportazama HVALA I SRECNO!!!

(subota, 02. jan 2016, 23:49)
anonymous [neregistrovani]

predlog

RTS da snimi dokumetarni film o ovom nalazištu! Umesto beskonačnih repriza "hajde da se volimo" možete pustiti poneki dokumentarni film o prirodi Srbije!