Читај ми!

Verovali ili ne, ovo je letelo!

Početkom tridesetih godina prošlog veka, sovjetska armija je očigledno bila ubeđena da je moć aviona proporcionalna njegovoj veličini! Tako je nastao i „kalinjin K-7“, jedna od najvećih tvrđava koje su uspele da se vinu u vazduh!

Веровали или не, ово је летело! Веровали или не, ово је летело!

Teški bombarder „kalinjin K-7“ bio je eksperimentalni avion, dizajniran i testiran u Sovjetskom Savezu.

Delo je Konstantina Kalinjina, civilnog i vojnog pilota iz Prvog svetskog rata, i Vazduhoplovnog biroa u Harkovu, na čijem je čelu bio.

Imao je neoubičajnu konfiguraciju za to doba, sa dva vertikalna stabilizatora i ogromnim stajnim trapom, sa sve topovskim kupolama. Njih je bilo i „svuda unaokolo“.

Napravljen je bio od gvožđa, mešavine hroma i molibdena. Originalni dizajn je zahtevao šest motora na krilima, a kada su shvatili da je projektovana težina veća od predviđene dodata su još dva motora.

Civilna konfiguracija je imala kapacitet od 120 putnika i sedam tona pošte. Sedišta su bila smeštena unutar prostora od 2-3 metra između zidova krila, čiji je raspon bio kao kod B-52, ali sa mnogo većom površinom.

Vojna je mogla da primi 112 vojnika pod punom ratnom opremom. Kad je reč o naoružanju – osam automatskih topova od 20 milimetara, osam mitraljeza od 7,62 mm i 9.600 kg bombi.

K-7 je prvi put poleteo 11. avgusta 1933. godine. Sledeći let je bio 21. novembra iste godine, kada se avion raspao usled strukturalnog kolapsa jednog od repnih stabilizatora, ubivši 14 članova posade i jednog na zemlji.

Sumnjalo se i na sabotažu. Dva prototipa su još bila naručena tokom 1933. godine, ali su otkazana 1935. godine pre nego što su bila završena.

Zbog visokog nivoa tajnosti, nije sačuvano mnogo fotografija. Pred vama su zapravo rekonstrukcije koje su zaljubljenici u istoriju vazduhoplovstva napravili uglavnom na osnovu planova za K-7.

Kalinjinova leteća tvrđava će svakako biti upamćena kao jedna od najvećih letelica pre mlaznog doba.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво