Voćka čudnovata

Uzgajivač jabuka iz Devona zapanjio se kada je na drvetu naišao na plod crveno-zelene boje, ali savršeno raspoređene po pola - „kao da ju je neko ofarbao tako”.

Dok je Ken Moriš brao jabuke sa drveta u svom voćnjaku, pogled mu je zastao na jednom plodu. Na trenutak je pomislio da se neki mangup našalio sa njim.

Međutim, kada je prišao sasvim blizu, shvatio je da se radi o prirodnom fenomenu, odnosno, da je jabuka idealno polucrvena-poluzelena.

Granica između boja je tačno na sredini ploda, a šanse da se tako nešto desi su jedan na prema više od milion, tvrde stručnjaci.

Neobična jabuka je 72-godišnjeg penzionisanog dekoratera iz Kolaton Relija blizu Sidmauta u Devonu učinila nekom vrstom poznate ličnosti u selu, jer su sve komšije pohitale i "stale u red" da je slikaju.

Ken nema nameru da pojede ovu "voćku čudnovatu". Čuva je u frižideru, što omogućava seljanima iz čitave okoline da nastave da dolaze.

"Izgleda kao da su crvena i zelena jabuka presečene na pola i zalepljene u jednu," kaže Ken. "Nisam mogao da verujem očima. Stvarno je fenomenalna."

Gospodin Moriš, deda dvoje unučadi koji uzgaja jabuke više od 45 godina, odneo je svoje "malo privatno voćno čudo" ekspertima na obližnjem koledžu.

Hortikulturisti smatraju da je ova kombinacija boja verovatno izazvana nasumičnom genetskom mutacijom koja se naziva "čimera" - kada se jedna od prve dve ćelije razvije različito i učini da polovina jabuke raste drugačije.

U takvim slučajevima, crvena strana je obično slađa od zelene, jer je "videla" više sunca tokom rasta.

"Siguran sam da bi pre 100 godina ovo predstavljalo natprirodni predznak nečega. Ne znam da li vredi dosta novca, ali ja je neću ispuštati iz vida", istakao je ponosni Ken.

Džon Brič, predsednik britanskog Nezavisnog udruženja uzgajivača voća kaže: "Nikada nisam video da se ovo desi Zlatnom delišesu. Stvarno je retko, ekstremna mutacija".

"Da su svi plodovi na drvetu ovakvi, stručnjaci bi bili još uzbuđeniji."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи