Читај ми!

Od Solunskog fronta do Sajma automobila

Na Sajmu automobila i najstariji i najskuplji oldtajmer, kamion sa Solunskog fronta! Iako ne zaokuplja pažnju posetilaca kao drugi automobili, reč je o pravom blagu, kojim se služila srpska vojska pri probijanju Solunskog fronta.

Podaci govore da je tada ovo čudo tehnike pridodato srpskoj vojsci na Solunskom frontu kao pomoć američke vlade naporima naše vojske da što pre probijemo južni front koji će otvoriti put pobede savezničkoj alijansi u Prvom svetskom ratu.

Za to je najzaslužniji američki general Džon Peršing, koji je tada bio zadužen za bezbednost duž američko-meksičke granice. On je potpisao naredbu da se 10 vojnih kamiona „pakard model e“, otpremi u Francusku, a potom srpskim snagama na Solunskom frontu.

Posle završetka Velikog rata, jedan od tih kamiona, inače proizveden 1913. godine, dospeo je do Lapova, „preživeo“ i Drugi svetski rat, a onda završio u blatu seoske šume.

Kroz masku sa „pakardove“ prednje strane godinama je raslo drvo onda je pocela restauracija koja je trajala 11 godina da bi konačno ovaj div dobio novu mladost, ali i novu cenu sa kojom ne može da se pohvali nijedan automobil na izložbi u Beogradu.

„Imajući u vidu vreme koje je utrošeno i ono šta je sve prošao sve ovaj 'pakard' da bi ovde došao kako je restauriran njegova vrednost se sada kreće oko 500 000 evra“, kaže Nenad Đurić iz „Odltajmer kluba Beograd“.

Oko 40 naših sugrađana ima veliku strast za oldtajmerima. Oni poseduju 120 veoma retkih i skupih automobila. Svaki ima zanimljivu priču. Na primer tu je „kadilak“ iz pedesetih godina prošlog veka, prešao je samo 40.000 kilometara i nikada nije farban.

Država nema sluha za entuzijaste. Trebalo bi barem smanjiti cenu registracije, koja je u našem okruženju i do deset puta niža nego kod nas.

„Ovaj 'ford' iz 1928. godine najstariji je registrovani automobil u Srbiji i prošao je sve tehničke preglede ima čak i registracionu nalepnicu“, istakao je Đorđe Erdeljanović.

Posle 75 godina prozvodnje automobila i 52 godine održavanja salona automobila u Srbiji trebalo bi da dobijemo tehnički muzej u kojem bismo pokazali ono o čemu drugi mogu da sanjaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи