Biciklom oko sveta za 176 dana

Britanac Džejms Boutorp dočekan je kao heroj prošlog vikenda u Hajd parku kada je posle 176 dana stigao kući, oborivši svetski rekord u kategoriji „biciklom oko sveta“.

Tridesetdvogodišnji Britanac iz Londona Džejms Boutorp, na biciklu je obišao svet za 176 dana.

Prešao je gotovo 29.000 kilometara i poboljšao svetski rekord Škotlanđanina Marka Bemonta (194 dana) za skoro tri nedelje.

Putovanje je počeo i završio u londonskom Hajd Parku, gde je dočekan kao heroj. Gomila ljudi ga je pratila na biciklima tokom poslednje etape od Portsmuta. Mnogi su Džejmsovo napredovanje pratili preko Tvitera i njegovog bloga. 

Boutorp je biciklom, između ostalog, prošao kroz Francusku, Nemačku, Ukrajinu, Bugarsku, Tursku, Iran, Indiju, Tajland, Maleziju, Australiju, Kanadu i SAD.

Dnevno je prelazio po 165 kilometra, a bilo je i dana kada je iza sebe "ostavljao" i po 200 kilometara. 

U Rumuniji su ga razbojnici napali iz zasede, u Iranu je izbegao kidnapovanje, a u Indiji se borio sa vrućinom i trovanjem hranom.

U Australiji je bio "katapultiran" sa bicikla kada je naleteo na jednu lokalnu životinjsku vrstu koja mu je pretrčala put.

A onda ga je "napao" i tendonitis na oba skočna zgloba.

Sa svakim pređenim kilometrom, Džejms je privlačio pažnju sve više i više ljudi, a najveći podstrek mu je stigao u septembru kada je saznao da je čuveni biciklista Lens Armstrong preko društvenog sajta "Tviter" obavestio 1,7 miliona svojih "sledbenika" o Džejmsovoj avanturi.

To mu je baš mnogo značilo, priznao je Boutorp.

"Najbolji deo putovanja bili su ljudi, jer sam čitavo vreme imao besplatnu hranu i odeću. Bilo je, doduše, i idiota. Jedan čovek je u Australiji bacio kebab na mene", rekao je Boutorp, koji je tokom putovanja oko sveta prikupio više od 60.000 evra za borbu protiv Parkinsonove bolesti.

Krajnji cilj mu je da sakupi oko 2 miliona evra za fond "What's Driving Parkinsons?", čiji je volonter bio u prošlosti, što znači da se njegovim aktivnostima kraj skoro neće nazreti.

Ovaj svetski rekord bi uskoro trebalo da bude sertifikovan od strane Ginisove knjige.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво