Na Sumatri se rodio „džin“

Ani i Hananudin postali su početkom nedelje roditelji najveće bebe u Indoneziji ikada - dečak je na porođaju imao čak osam kilograma i sedam stotina grama! I kako bi se drugačije zvao ako ne „Veliki“.

U ponedeljak je komplikovanim carskim rezom na ostrvu Sumatra rođena najveća beba svih vremena u Indoneziji - dečak Muhamad Ahbar Risudin, rođen sa 8,7 kilograma!

Inače, Ahbar na arapskom znači "veliki".

"Bio sam veoma iznenađen. Mislio sam da su blizanci. Trebalo mi je više vremena nego obično za ovu bebu. Jedva je disao kada smo ga izvukli. Ali, hvala Bogu, zdrav je", rekao je lekar Binsar Sitangang iz bolnice "Abdul Manan" na zapadu Sumatre.

Dečaka je dobila majka koja ima dijebetes. Beba je toliko porasla zbog velike količine glukoze koju je Ani (40) imala tokom trudnoće, objasnio je lekar, dodajući da Ahbar ima izuzetan apetit i da skoro bez prestanka sisa.

Otac Hananudin (51) je rekao da je srećan što su i beba i majka dobro i da se nada da će imati dovoljno novca da hrani dete, pošto će mu trebati više mleka nego drugim bebama.

Veliki broj znatiželjnika došao je juče u bolnicu na ostrvu da vidi izuzetno veliku bebu, dugačku 62 centimetra.

Muhamad Ahbar Risudin je treće Anino i Hananudinovo dete. Njegova braća imala su "samo" 5,3 i 4,5 kilograma na rođenju.

"Ova džinovska beba je velika kao bebe stare devet ili 10 meseci", kaže Sitanang. "Oba roditelja su visoka, pa možda ima i genetskih razloga za to."

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najteža beba rođena je u Ohaju u SAD 1879. godine sa 10,8 kilograma, ali je umrla nakon 11 sati.

Bebe koje su rođene sa 10,2 kilograma i preživele porođaj zabeležene su u Aversi u Italiji 1955. godine i u Južnoj Africi 1982. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво