„Diskaveri“ odšlepovan kući

Spejs-šatl „Diskaveri“ vratio se juče u Centar za svemirske letove „Kenedi“ na Floridi, nakon dvodnevnog leta preko SAD i pređenih 4.000 kilometara na leđima specijalno prilagođenog „boinga 747“.

Nakon što je izvršio svoju dvonedeljnu misiju STS-128, odnosno, opsluživao Međunarodnu svemirsku stanicu, spejs-šatl „Diskaveri" se vratio iz Zemljine orbite i 11. septembra, zbog loših vremenskih uslova, umesto u centar „Kenedi" sleteo u vojnu bazu „Edvards" u pustinji Mohave u Južnoj Kaliforniji.

Zatim ga je trebalo vratiti „kući" na Floridu, 4.000 kilometara dalje.

Operacija, započeta u „Edvardsu" u nedelju u 6 sati i 20 minuta ujutru, trajala je dva dana.

Uz pozdrave desetina radoznalaca i svemirskih entuzijasta, „boing 747" koji je „šlepovao" šatl se prvi put od polaska iz Kalifornije spustio i gorivom snabdeo na Međunarodnom aerodromu u Amarilu.

Iz istog razloga, let je nakratko prekinut i u Fort Vortu, takođe u Teksasu, a neobičan par letelica je prenoćio u vazduhoplovnoj bazi "Barksdejl" u Šreveportu, u Luizijani.

NASA je procenila da ih ovo „šlepovanje" košta oko 1,8 miliona dolara.

Inače, spejs-šatl, vrsta svemirskih letelica za višestruku upotrebu, koristi se još od 1980-ih godina. Planira se još šest letova pre nego što izađu iz upotrebe 2010. godine, posle ukupno 134 leta u svemir.

Konkretno „Diskaveri" će ponovo poleteti 18. marta iduće godine.

U osnovi, to je teretna letelica, nalik avionu, dugačka 37 metara, raspona krila 24 metra, koja može da odnese u svemir oko 24 tone tereta.

Njena težina na poletanju ka orbiti Zemlje, računajući i dodatne raketne motore koje odbacuje kada potroši gorivo, iznosi 2.030 tona.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво