Читај ми!

Tajna inspekcija nije otkrila tajnu Šopenovog srca

Da li je bolešljivi genije preminuo od tuberkuloze kada je imao 39 godina, ostaće tajna bar još 50 godina. Nedavno obavljenom ultratajnom inspekcijom Šopenovog srca, koje stoji u tegli u varšavskoj crkvi, nije utvrđeno ništa novo... osim da konjak iz tegle nije ispario!

Dok je udisao poslednji dah na samrtničkoj postelji u Parizu 1849, Frederik Šopen je prošaputao zahtev koji je postao muzička legenda: kada umrem, sahranite mi srce u Poljskoj.

Želeo je da simbol njegove duše počiva u rodnoj zemlji za kojom je čeznuo iz samonametnutog egzila u Francuskoj.

Od tada, kompozitorovo telo leži na groblju „Per Lašez“ u Parizu, dok je njegovo srce moralo da prođe dug put pun intriga.

Srce je, piše AP, najpre zapečaćeno u tegli punoj pića, najverovatnije konjaka. Potom je prokrijumčareno u Varšavu pored ruske granične policije.

Kada je stiglo u grad, Šopenovo srce je išlo iz ruke u ruku rođaka pre nego što je stavljeno u jedan od stubova Crkve Svetog srca.

Tokom Drugog svetskog rata, nakratko je bilo u rukama nacista. Srce je više puta ekshumirano, a poslednji put u tajnoj operaciji kako bi se utvrdilo da li je dobro očuvano.

Za Poljake, Šopenove nostalgične kompozicije „hvataju“ nacionalni duh i smatraju da je sudbina njegovog srca povezana sa najvećim agonijama i trijumfima Poljske posle gotovo dva veka strane okupacije, rata i oslobođenja, piše AP.

„To je veoma emotivan predmet za Poljake“, kaže Mikal Vit, genetičar koji je radio inspekciju srca. Šopen je „izuzetno važan za poljsku dušu“.

Tajna trinaestorka 

Stručnjaci žele da sprovedu genetska testiranja kako bi utvrdili da li je bolešljivi genije preminuo od tuberkuloze kada je imao 39 godina, kako se veruje, ili neke druge bolesti. Ali su trenutno frustrirani.

Poljska crkva i vlada, koje su čuvari srca, godinama su odbijale da dozvole bilo kakav invazivni test delom i zbog protivljenja dalekog, živog rođaka kompozitora.

Ove godine su pristali na površnu inspekciju pošto je jedan forenzičar uzbunio javnost rekavši da je posle toliko godina alkohol ispario ostavivši srce na suvom.

Oko ponoći 14. aprila, kada su poslednji vernici napustili crkvu, 13 ljudi koji su se zakleli na tajnost okupilo se u mračnom svetilištu. Među njima su bili nadbiskup Varšave, ministar kulture, dvoje naučnika i drugi zvaničnici.

Tiho su izneli srce da bi ga ispitali, tom prilikom su napravili više od 1.000 fotografija i voskom zapečatili teglu kako bi sprečili da alkohol izvetri. Nadbiskup je izgovorio molitvu i srce je vraćeno na svoje mesto. Ni traga od ove tajne ekspedicije nije bilo.

Poljski zvaničnici su tek u septembru otkrili detalje istrage, ali nisu rekli zbog čega su toliko čekali. Takođe, fotografije srca nisu objavljene zbog etičkih pitanja.

„Nismo želeli da ovo bude medijska senzacija sa fotografijama srca u novinama“, rekao je direktor Šopenovog instituta Artur Šklener. Da bi dokazao da je srce u dobrom stanju pokazao je AP-u fotografije.

Neki stručnjaci ipak kritikuju nedostatak transparentnosti tajne operacije.

Stiven Lagerberg, autor knjige o Šopenu, veruje da je u inspekciji trebalo da učestvuju i strani stručnjaci, kao i da je trebalo sprovesti genetsko ispitivanje malog uzorka tkiva kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Iako Lagerberg veruje, kao i mnogi drugi, da je Šopen umro od tuberkuloze, to pitanje je i dalje otvoreno.

Nova šansa tek za 50 godina

Šopen je rođen u blizini Varšave 1810. Majka mu je bila Poljakinja, otac Francuz.

Živeo je u Varšavi do 1830. kada je prešao u Pariz gde je odlučio da živi zbog brutalnih represija Rusije posle neuspelog ustanka Poljaka.

Njegovo srce je u Poljsku prokrijumčarila njegova sestra, krijući ga ispod haljine. Nekoliko godina bilo je u rukama porodice da bi potom bilo pohranjeno u crkvi u centru Varšave.

Tamo je ostalo do Drugog svetskog rata, kada su ga 1944. nacisti sklonili na sigurno. Iako su, piše AP, ubijali Poljake da bi ugušili pobunu, pomučili su se da očuvaju relikviju kompozitora kojeg Nemci ponekad svojataju zbog velikog uticaja nemačkih kompozitora na njega.

Po završetku rata, srce je vraćeno u crkvu.

Ministar kulture Bogdan Ždrojevski koji je učestvovao u aprilskoj inspekciji ostao je pri odluci da zabrani invazivno testiranje.

„Mi u Poljskoj često kažemo da je Šopen preminuo od tuge za domovinom. Dodatne informacije su možda mogle biti dobijene o njegovoj smrti, ali to nije dovoljan razlog da uznemirimo njegovo srce“, rekao je on.

Konačni odgovori na pitanje od čega je Šopen umro možda će se znati posle nove inspekcije – za 50 godina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво