Читај ми!

Kad Oksford „zagrli“ Grabovicu

„Bez muzike ne bi bilo ni ljubavi“, kažu Fejt i Branko koji su se pre četiri godine upoznali u jednoj valjevskoj školi za izučavanje muzike i kulture Roma. Fejt, koja je u Engleskoj završila studije harmonike, i samouki violinista iz sela Grabovice Branko - ljubav su krunisali brakom, i željom da ostanu u Srbiji.

Pre dve godine ekipa RTS-a Fejt i Branka je iz Valjeva ispratili na put u Englesku gde su nastupali u prestižnom "Gifouds teatru". Nakon uspeha o kojem su izveštavali i engleski mediji ovih dana vratili su se u Brankovo rodno selo, gde su počeli gradnju kuće.

„Mi volimo Grabovica lepo je selo ovde i dobri su ljudi. U Engleskoj je bolje za život zbog finansije ali ja volim ovde zbog duše, ja se osećam ovde dobro“, kaže Fejt Ristić.

Mešavinu romske i klasične muzike, osim u Engleskoj, svirali su i širom Astralije i Austrije.

„Prihvatilu su me kao dobrog muzičara. Pitali šta je to, šta to sviraš. Ja sam svirao iz glave, muziku iz Srbije. Bilo im je jako čudno, i rekli su pa ovo je super!“, navodi Branko Ristić.

Za Fejt, muzički izazov su svadbe u Srbiji. Kaže da najviše voli da prati Branka kad svira  kolo.

Mnogima je čudno što je rodni Oksford zamenila Grabovicom, gde joj, kaže, nije teško da seče drva ili pere veš na ruke.

Ona je najbolja naša snajka u Grabovici, ima im selo da proslavi, kažu meštani Grabovice.

Rešeni da život nastave u Srbiji, nameravaju da u kući koju grade jednoga dana otvore i školu za izučavanje romske muzike i fondaciju koja će pomagati siromašnoj romskoj deci.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво