Читај ми!

Filozofija spremanja hrane

Marijana Rirmajer, redaktor, urednik i voditelj na Bavarskom radiju i televiziji i Peter Štajner, doktor filozofije napisali su jednu neobičnu knjigu. Polazeći od pitanja: „Kako bi to bilo primeniti filozofiju na jelovnik ili jelovnik na filozofiju?“ nastao je njihov „Filosofski kuvar“. Delo je preveo Momir Đoković, a objavio ga je „Logos“.

„Um počinje već u kuhinji“, tvrdio je Niče. „Čovek je ono što jede“, smatrao je Ludvig Fojerbah. „Kažite mi šta jedete i ja ću vam onda reći šta ste vi“, govorio je Brij-Savaren. „Za stolom sa velikim misliocima“, podnaslov je knjige čijim je i idejnim rešenjem korice naznačena namera autora.

„Oni se zapravo trude da ukažu da postoji čvrsta sprega između onoga što se zove gastrofilija - ljubav prema jelu i filozofije - ljubavi prema mudrosti, pa se ne libe da naprave jedan novi termin-filogastrozofija da bi se nekako pojam filozofije zadržao uz pojam jela, da bi se održala ta najbliža veza koju opravdava niz misli velikih mislilaca“, kaže urednik i prevodilac knjige Momir Đoković.

Autori polaze od Platona i njegove Gozbe u kojoj tematizuje pića, ukazuju na zabludu u vezi sa Epikurom i njegovim uživanjem u hrani. Predstavljaju način ishrane u evropskim manastirima u srednjem veku, zatim se saznaje kako su hranu videli Kant, Hegel, Niče, Vitgenštajn.

Poslednje poglavlje govori o sporom i brzom načinu ishrane i u njemu se nalazi i poruka knjige: „Vratimo se za trpezu. Uživajmo u hrani, makar to bila i mrvica hleba“.

U knjizi je i 60 recepata za spremanje jela na način kako je to rađeno u vreme kada su posluživana vladarima, crkvenim velikodostojnicima, ali i filozofima. Uz njih je i poruka - „Imaj hrabrosti da se služiš svojim sopstvenim ukusom“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво