Читај ми!

Pirot: Otkrivene ikone starije od crkve u kojoj su bile!

U Pazarskoj crkvi u Pirotu, prilikom čišćenja od starosti pocrnelog ikonostasa pronađene su ikone starije od ove crkve, a pretpostavlja se da pripadaju nekoj drevnoj bogomolji koja je postojala ranije, a kojoj nema nikakvih podataka.

Radnici ove crkve Snežana Pančić i Željko Savić su prilikom čišćenja ikonostasa, otkrili Božićnu ikonu na kojoj jasno piše da je darivana 1794. godine, što je tačno 40 godina pre izgradnje Pazarske crkve u Pirotu, prenosi Tanjug.

Otkrivena su i ikone na kojima su prikazani Sveti arhangel Mihailo, Sveti car Konstantin i carica Jelena, zatim Sveti otac Nikolaj i Sveti Atanasije Veliki.

Diplomirani istoričar i magistar vizantologije Sanja Matajs kaže da da je teško govoriti o stilskom i vremenskom poreklu ikona, jer su ih izrađivali umetnici koji nisu obrazovani na akademijama, već u majstorskim radionicama, zbog čega su bili podložni uticajima koji su krajem 18. i početkom 19. veka bili veoma raznoliki, od vizantijske tradicije i orijenta, pa sve do renesanse i baroka.

„Grubo govoreći, ikone koje su pred nama imaju u većoj ili manjoj meri, uticaj Samokovske škole. Stilski se međusobno prilično razlikuju i vidi se da ih je izrađivalo više majstora. Zbog te 'različitosti' teško ih je zamisliti unutar jednog prostora ili čak jedne celine, na primer, ikonostasa", objasnila je Matajs.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво