„Krunisan” novi najviši čovek na svetu

Sultan Kosen ime je novog najvišeg čoveka na planeti, koji je sa 2,47 metara za čitavih jedanaest centimetara „prerastao” dosadašnjeg rekordera, Kineza Bao Sišuna.

„Kula od čoveka", Turčin Sultan Kosen, mladić od skoro dva i po metra, juče je u Londonu od strane Ginisove knjige rekorda promovisan u najvišeg čoveka na planeti, nakon što je njegov glavni rival Ukrajinac Štadnjik odbio da neko proveri njegovu visinu.

Kosen, 26-godišnji momak iz Mardina, gradića na istoku Turske, visok je 2,47 metara, što znači da je za čak 11 centimetara nadmašio dosadašnjeg rekordera, Kineza Bao Sišuna, koji ima "samo" 2 metra i 36 centimetara.

Sultan ima i najveće šake na planeti, koje su duge 27,5 centimetara, i stopala od 36,5 centimetara, naveli su predstavnici Ginisove knjige rekorda tokom predstavljanja na konferenciji za štampu u britanskoj prestonici.

Govoreći o svojoj nedavno stečenoj popularnosti, Sultan Kosen je rekao da se nada da će mu ona pomoći da ostvari svoje snove "da putuje i vidi svet i da ima auto prilagođen njegovoj visini", ali i "najveći san" - da se oženi i da ima decu.

"Ja tražim ljubav. Stvarno mi je teško da nađem devojku. Nikada nisam imao nijednu, obično su me se plašile... Nadam se da ću, sada kada sam poznat, imati priliku da upoznam mnogo devojaka", otvorio je novinarima dušu Sultan.

Povremeni farmer, koji ne može da hoda bez štaka, šaljivo kaže da, osim gomile problema i poteškoća (ne može u kupovinu kao normalni drugi, garderoba koja je specijalno krojena za njega nije baš moderna, plafoni su mu niski, saginje se pri prolasku kroz bilo koja vrata, ne može da uđe u automobil, itd), postoji i jedna prednost - može izdaleka da vidi ljude koji dolaze!

"Kod kuće me koriste da menjam sijalice, kačim zavese i slično", uz osmeh priča mladi Turčin. 

Visina Sultana Kosena je rezultat tumora koji je sprečio da mu se zaustavi lučenje hormona rasta.

Pošto mu je tumor uklonjen prošle godine, ne očekuje se da će više rasti.

Dolazak u Veliku Britaniju u organizaciji Ginisove knjige je ujedno i njegovo prvo napuštanje turske teritorije u životu.

Prema zvaničnim podacima, Kosen je jedan od samo 10 potvrđenih slučajeva na svetu u kojima je ljudsko biće prešlo visinsku granicu od 2 metra i 44 centimetra.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво