Читај ми!

Ulov star 500 miliona godina!

Neobičan ulov u reci Bregavi. Čapljinac Robert Raguž zvani Dumbo upecao je paklaru, ribu koja se nije menjala već 500 miliona godina, pa je zbog toga zovu i „živi fosil“. U pitanju je jedan od najređih vodenih kičmenjaka.

Robert Raguž zvani Dumbo iz čapljinskog naselja Čeljevo, ulovio je paklaru (Petromyzontidae) u reci Bregavi. Ta vrsta ribe se nije menjala već 500 miliona godina, piše portal 24 sata hr.

„Čim sam je ugledao pomislio sam da sam upecao jegulju ili nešto slično. Ali onda sam shvatio da tako nešto nikad u životu nisam video. Stavili smo je u kofu s vodom i doneli kući. Moj prijatelj je na internetu istraživao o kakvoj vrsti se radi“, prepričava Raguž.

Kada je Robert saznao kakvu je ribu ulovio, odlučio je da je vrati u reku.

„Odlučio sam da je vratim u vodu, iako sam je pri lovljenju povredio. Usledio je veliki šok, jer je za manje od pola sata rana od uboda na ribi potpuno zacelila“, kaže Raguž.

Pre nego što je vratio paklaru u reku, sve je fotografisao da bi mu javnost verovala i da ne bi mislili da priča „ribolovačke priče“.

Celo selo došlo je da vidi njegov ulov. Robert je bio i više nego iznenađen kad je saznao da se paklara nalazi na crvenoj listi najređih svetskih riba.

Paklara se milionima godina gotovo nimalo nije promenila, te je zbog toga zovu i „živi fosil“. Paklare imaju jednu nozdrvu, dva oka i sedam škržnih otvora. Neobična usta, koja podsećaju na čudovišta iz filmova strave i užasa, omogućavaju im pripijanje za podlogu, ali i za plen.

Te ribe pretežno žive u morskim obalnim vodama, ali i u slatkoj vodi. Rečna paklara obično napada druge ribe, a hrani se i uginulim životinjama.

Prošle godine je Tomislav Limov iz Čapljine u Bosni i Hercegovini u Neretvi upecao ovo „rečno čudovište“.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво