Читај ми!

Drakulin grob pronađen u Italiji?

Italijanski istoričari tvrde da su Napulju pronašli grob ozloglašenog vlaškog kneza Vlada Cepeša, poznatijeg kao Drakula, čije je ime postalo sinonim za stravu, a koje milioni ljudi širom sveta povezuju s vampirima.

Naučnici u Italiji tvrde da imaju veoma jake dokaze da čuveni grof Drakula nije sahranjen u Transilvaniji, već u Napulju, piše Dejli mejl.

Srednjovekovni rumunski vladar Vlad Cepeš, koji je dobio nadimak „Nabijač“ jer je neposlušne podanike nabijao na kolac, nije poginuo u bici protiv Turaka, već je poslednje dane proveo kod ćerke Marije, koja je bila udata za napuljskog plemića, tvrde Italijani.

Do tog neobičnog zaključka došli su kad su u Crkvi Santa Marija la Nova u Napulju pronašli grob iz 15. veka okićen simbolima karpatskog aristokrate.

„Kad pogledate reljefne skulpture, simbolika je očigledna. Pokazatelj da je grof Drakula tu sahranjen je činjenica da je grob okićen dvema sfingama - simbolom grada Tebe, koji se ponekad piše i naziva Tepes, a takođe i zmajem koji se nalazi na grbu Vladove porodice“, kaže istoričar Rafaelo Glini s Univerziteta u Talinu i dodaje da je tim znacima ispisano njegovo ime - Cepeš Drakula.

Vlad je drugi deo imena dobio jer su njegovog oca zvali Drakul, što bi značilo zmaj, pa bi Drakula značilo zmajčić, ističe naučnik. Inače, istorijska ličnost knez Vlad Cepeš nije povezivan sa vampirima do početka 20. veka, kad je poslužio kao inspiracija piscu Bremu Stokeru da stvori lik besmrtnog zlikovca u svom romanu.

Knez i vojvoda Vlaške Vlad Treći stupio je na presto 1448. godine i tada je započeo preuređenje spoljne i unutrašnje politike svoje zemlje.

Ukinuo je feudalnu obavezu i dao status slobodnih vojnika svima koji su bili spremni da se bore protiv Turaka.

Praktikovao je iznenadne, noćne napade, a u jednom takvom pohodu na tabor osmanske vojske utekao mu je sultan Mehmed Drugi.

Vlad Cepeš rođen je 1431. godine u tvrđavi Sigišoari, u Transilvaniji. Otac mu je bio Vlad drugi Drakul, a majka moldavska princeza Snežana. Imao je starijeg brata Mirču (Miroslava) i mlađeg polubrata Radua (Radoslava).

Vladao je Vlaškom u tri navrata - 1448, 1456-1462. i 1476. godine. Bio je poznat po surovim metodama u odbrani od Turaka, naročito po nabijanju na kolac, uglavnom osmanlijskih zarobljenika. Legenda o njegovoj pravednosti u borbi protiv Turaka i dalje je živa u predanju naroda Gorja i Banata. Ime Vlada Cepeša nalazi se i na spisku darodavaca manastira Hilandara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво