Читај ми!

Prvi univerzitet sa stručnjakom za Vikipediju

Čelnici američkog Univerziteta u Berkliju shvatili su važnost Vikipedije i otvorili radno mesto urednika-savetnika onlajn enciklopedije. To je prvi univerzitet u SAD, ali i državna ustanova koja ima stručnjaka za Vikipediju.

Kevin Gorman, 24-godišnji geograf postaće prvi urednik Vikipedije stacioniran na kalifornijskom Univerzitetu u Berkliju, objavila je ta visokoškolska institucija.

Kako se navodi u saopštenju Univerziteta, Gorman je unajmljen da savetuje studente i profesore o složenom poslu uređivanja članaka za Vikipediju, onlajn enciklopediju za koju odrednice pišu korisnici, a ima 500 miliona posetilaca mesečno.

Mnogi univerziteti u SAD imaju časove posvećene pisanju članaka za Vikipediju, ali do sada su urednici stacionirani na određenom mestu uglavnom bili pri privatnim institucijama, poput američkog Nacionalnog arhiva.

Univerzitet u Berkliju biće prvi američki univerzitet koji će zapošljavati čoveka da brine o poboljšanju Vikipedije.

Ideja je da članci na onlajn enciklopediji budu kvalitetniji, kao i da se omogući veći pristup izvorima poput akademskih časopisa, koji su često dostupni samo preko univerzitetskih ili javnih biblioteka.

Takođe, očekuje se da Gorman pomogne u tome da veći broj žena i pripadnika nebelačkih rasa učestvuje u uređenju Vikipedije.

Rezultati više istraživanja pokazuju da su oko 90 odsto autora tekstova na Vikipediji muškarci, a oko 80 odsto belci.

„Pisanje tekstova kojih još nema na Vikipediji, u oblastima koje nisu pokrivene zbog naših sistemskih predrasuda, od vitalnog je značaja“, napisao je Gorman uoči stupanja na novo radno mesto.

Pisanje i uređivanje tekstova za Vikipediju već je deo kurseva u okviru kulturoloških studija i studija o socijalnoj pravdi na Berkliju.

Studenti će se baviti već postojećim člancima o zagađenju vazduha, poljoprivredi u urbanim sredinama i hidrauličnom razbijanju.

Ali umesto da njihove radove čitaju samo profesori, na Berkliju se nadaju da bi kvalitetni radovi mogli da budu dostupni i široj publici preko Vikipedije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара