Buš, Švarceneger i Ramsfeld najkonfuzniji

Za dlaku su za "pobednikom" Džordžom V. Bušom, bivšim predsednikom SAD, zaostali Arnold Švarceneger i Donald Ramsfeld u anketi "Ko govori najkonfuzniji engleski", sprovedenoj na Internetu.

Bivši američki predsednik Džordž V. Buš je "šampion" konfuznog izražavanja na engleskom jeziku!

Naime, Buš, koji se "proslavio" mnogim nespretnim izjavama, dobio je najviše glasova od strane 4.000 učesnika onlajn ankete, koju je u okviru britanske "Kampanje za jasan engleski jezik" sprovela osiguravajuća kompanija "Aviva" i za to osvojila nagradu.

Titulu mu ju donela nezaboravna misao iskazana u Vašingtonu 2004, a koja glasi: "Naši neprijatelji inoviraju, imaju puno resursa. Isto kao i mi. Nikada ne prestaju da izmišljaju nova sredstva da naškode našoj zemlji i našim sunarodnicima, kao i mi".

Bivši bodibilder i glumac, aktuelni guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, našao se na drugom mestu sa neobičnom izjavom, izrečenom tokom izborne kampanje 2003: "Mislim da bi gej brak trebalo da bude brak muškarca i žene".

Donald Ramsfeld, nekadašnji sekretar odbrane SAD-a, onim što je rekao u februaru 2002. godine, komotno je mogao da bude prvi, a ne treći. Obratite pažnju: "Izveštaji u kojima se kaže da se nešto nije dogodilo, uvek su mi zanimljivi, jer, kao što znamo, postoje poznate stvari koje znamo; postoje i stvari za koje znamo da ih znamo. Takođe znamo da postoje poznate nepoznanice; hoću da kažem da znamo da postoje neke stvari koje ne znamo. Ali, ima i nepoznatih nepoznanica: onih za koje ne znamo da ih ne znamo."

Neverovatno!

Četvrto mesto pripalo je Mareju Vokeru, komentatoru auto-trka: "Vodeći automobil je apsolutno jedinstven, osim za onaj koji je iza njega koji je identičan.

Stepenik niže je još jedan komentator, fudbalski. Džon Motson je gledaocima dao instrukcije na sledeći način: "Za one koji gledaju na televizorima u crno-beloj tehnici, Spursi igraju u žutoj opremi".

I druga polovina liste pripala političarima

"Lepo" šesto mesto osvojio je britanski premijer Gordon Braun, objašnjavajući budžetske planove u julu ove godine: "Ukupni troškovi će nastaviti da rastu i imaće nula procenat rasta 2013-2014".

Još jedan bivši predsednik SAD, Bil Klinton, "izborio" je sebi mesto na listi, doduše tek sedmo. "Zavisi od toga kakvo je značenje reči 'je, jeste' (is). Ako 'je' znači 'jeste i nikada nije bila', to je jedna stvar - ako znači 'nema je', to je bila u potpunosti istinita izjava", rekao je Bil 1998. u svedočenju pred Velikom porotom tokom afere sa Monikom Luinski.

Nekadašnji francuski fudbalski internacionalac Erik Kantona zauzeo je osmo mesto čuvenom metaforom o galebovima, iskazanom na konferenciji za novinare 1995. godine: "Kad galebovi prate ribarski brod, to je zato što misle da će izbacivati sardine u more".

Buš ima još jednu misao među prvih deset - na devetom mestu je sledeća izjava: "Znam u šta verujem. Nastaviću jasno da govorim ono u šta verujem, a ono što verujem - mislim da je ispravno ono u šta verujem".

"Poslednji" je Boris Džonson, gradonačelnik Londona. U britanskom satiričnom šou programu "Imam li novosti za vas", Džonson je 2003. "jasno" prokomentarisao: "Nisam mogao da propustim da se ne složim sa vama manje".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво