Читај ми!

Kod Topole otkrivena srednjovekovna crkva

Neka od najznačajnijih arheoloških nalazišta centralne Srbije nalaze se na planini Rudnik. U selu Jarmenovci kod Topole u toku su probna arheološka iskopavanja tokom kojih su nedavno otkriveni ostaci manastirskog kompleksa iz srednjeg veka.

Sakriven duboko u šumi, na severoistočnim padinama Rudnika, pre četiri ili pet stotina godina, podignut je mali seoski manastir. Prve procene govore da je ovaj kompleks, čiji su ostaci otkriveni pre nekoliko nedelja, osim samog manastira, najverovatnije činilo nekoliko drugih objekata.

„Crkva koju smo istražili ima dve faze gradnje, od kojih starija pripada poznom srednjovekovnom razdoblju, a što se mlađe faze tiče, odnosno doziđivanja priprate, još nismo sasvim sigurni kom periodu pripada“, objašnjava doktor Dejan Radičević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Prema njegovim rečima, vrlo je moguće da građevina potiče iz 16. veka, odnosno iz perioda obnove Pećke patrijaršije.

„Mi smo tek na dva mesta sišli u crkvu do poda, da vidimo stratigrafiju, da vidimo o čemu se zapravo radi. Mi smo to samo površinski definisali da bismo mogli da ga dokumentujemo i da bi geodeti mogli da izrade svoju dokumentaciju“, dopunjava objašnjenje Radičević.

Otkriveni su izuzetno dobro očuvani kameni zidovi crkve i nekadašnjeg konaka. Na nekim delovima oni su visine i do dva metra, što je, kažu arheolozi, retkost kod objekata ovakve gradnje i starosti. Veruje se da su ga udaljenost od glavnog puta i sam položaj - duboko u šumi – sačuvali od većeg uništavanja.

„Na ovom prostoru se pominje nekoliko manastira, u tefterima 16. veka, kao što vidimo ima dosta i arheoloških tragova na samom terenu“, kaže istoričar Narodnog muzeja u Aranđelovcu Vladan Milivojević.

Bila je to i prilika za aposolventkinju arheologije Jovanu Nenadović da se, na licu mesta, upozna sa suštinom ovakvih istraživanja.

„Radili smo na raščišćavanju unutrašnjosti crkve, trenutno radimo na crtanju zidova i ja učim kako se sve to radi“, kaže Jovana.

Tokom probnih iskopavanja pronađeni su i fragmenti fresaka, stakla, a na nekim mestima živopis je očuvan i na zidovima. Po završetku probnih arheoloških ispitivanja, ostaci manastira će ponovo biti zatrpani, kako bi se sprečilo propadanje.

Nažalost, nastavak radova moguć je, kako kažu stručnjaci, tek kada se obezbede neophodna sredstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво