Читај ми!

Nađena glavna violina s „Titanika“

Aukcijska kuća "Henry Aldridge & Son" sa ponosom je saopštila da u svom vlasništvu ima violinu koja je i dalje svirala dok je „Titanik“ tonuo. Bile su potrebne godine ispitivanja, ali je sa sigurnošću utvrđeno da je instrument od ružinog drveta pripadao prvoj violini orkestra, Valasu Hartliju.

Violina šefa brodskog orkestra „Titanika" je pronađena, saopštila je jedna britanska aukcijska kuća.

Preživeli putnici „Titanika" su zapamtili da je orkestar koji je predvodio Valas Hartli, svirao na palubi dok su se putnici ukrcavali u čamce za spasavanje i pošto je brod počeo da tone nakon sudara s ledenim bregom.

Verovalo se da je Hartlijeva violina izgubljena u toj nesreći 1912. godine.

Aukcijska kuća "Henry Aldridge & Son" saopštila je da je potvrđeno posle brojnih strogih provera da je violina koja je nađena 2006. godine pripadala Hartliju.

Tokom sedam godina aukcijska kuća je na utvrđivanje porekla violine oštećene morskom vodom, potrošila hiljade funti i savetovala se sa brojnim stručnjacima, uključujući državne forenzičke naučnike i eksperte Univerziteta Oksford.

Violina od ružinog drveta ima dve dugačke pukotine, ali, ipak, neverovatno je dobro očuvana, uprkos starosti i izloženosti morskoj vodi, a njena vrednost je procenjena na šestocifrenu sumu.

Hartli je jedan od 1.517 ljudi koji su poginuli kada je „Titanik" 15. aprila 1912. godine udario u ledeni breg, oko 600 kilometara južno od Njufaundlenda i ubrzo potonuo.

Nađena posle brodoloma, violina je verovatno najpre bila data Hartlijevoj verenici, zatim Vojsci spasa, potom jednom učitelju violine, da bi na kraju završila u pomenutoj aukcijskoj kući.

Instrument će krajem marta biti izložen u gradskoj kući u Belfastu, nedaleko od nekadašnjeg brodogradilišta u kojem je izgrađen „Titanik".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво