Nađena glavna violina s „Titanika“

Aukcijska kuća "Henry Aldridge & Son" sa ponosom je saopštila da u svom vlasništvu ima violinu koja je i dalje svirala dok je „Titanik“ tonuo. Bile su potrebne godine ispitivanja, ali je sa sigurnošću utvrđeno da je instrument od ružinog drveta pripadao prvoj violini orkestra, Valasu Hartliju.

Violina šefa brodskog orkestra „Titanika" je pronađena, saopštila je jedna britanska aukcijska kuća.

Preživeli putnici „Titanika" su zapamtili da je orkestar koji je predvodio Valas Hartli, svirao na palubi dok su se putnici ukrcavali u čamce za spasavanje i pošto je brod počeo da tone nakon sudara s ledenim bregom.

Verovalo se da je Hartlijeva violina izgubljena u toj nesreći 1912. godine.

Aukcijska kuća "Henry Aldridge & Son" saopštila je da je potvrđeno posle brojnih strogih provera da je violina koja je nađena 2006. godine pripadala Hartliju.

Tokom sedam godina aukcijska kuća je na utvrđivanje porekla violine oštećene morskom vodom, potrošila hiljade funti i savetovala se sa brojnim stručnjacima, uključujući državne forenzičke naučnike i eksperte Univerziteta Oksford.

Violina od ružinog drveta ima dve dugačke pukotine, ali, ipak, neverovatno je dobro očuvana, uprkos starosti i izloženosti morskoj vodi, a njena vrednost je procenjena na šestocifrenu sumu.

Hartli je jedan od 1.517 ljudi koji su poginuli kada je „Titanik" 15. aprila 1912. godine udario u ledeni breg, oko 600 kilometara južno od Njufaundlenda i ubrzo potonuo.

Nađena posle brodoloma, violina je verovatno najpre bila data Hartlijevoj verenici, zatim Vojsci spasa, potom jednom učitelju violine, da bi na kraju završila u pomenutoj aukcijskoj kući.

Instrument će krajem marta biti izložen u gradskoj kući u Belfastu, nedaleko od nekadašnjeg brodogradilišta u kojem je izgrađen „Titanik".

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 17. mar 2013, 19:03) - Igor Gavran [neregistrovani]

Titan

Steta sto Brus Vilis nije plovio Titanikom. Spasio bi ga.

(nedelja, 17. mar 2013, 16:41) - anonymous [neregistrovani]

interesantno

sve sto se pronadje bilo gde zavrsi u rukama britanaca.

(nedelja, 17. mar 2013, 13:23) - anonymous [neregistrovani]

Titanik

Mozda ce pronaci i Dikaprija negde u blizini...