Pronađeni ostaci najstarijih sisara na Balkanu

Fosilni ostaci sitnih sisara starijih od 35 miliona godina, pronađeni su u selu Buštranju, u okolini Vranja. Stručnjaci su ustanovili da je reč o najstarijim životinjama u jugoistočnom delu Evrope.

Stručnjaci Geološkog odeljenja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu pronašli su u selu Buštranju, u okolini Vranja, ostatke najstarijih sisara na Balkanu.

Istraživač tog odeljenja Miloš Milivojević kaže da su na lokalitet naišli slučajno, uzeli takozvane probe i ustanovili da postoje ostaci životinja starijih od 35 miliona godina.

„Nakon konsultacija sa jednim od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti, profesorom Hansom de Brujinom iz Holandije, sa kojim sarađujemo već deset godina na lokalitetima celog Balkana, ustanovili smo da je reč o najstarijim životinjama u jugoistočnom delu Evrope", navodi Milivojević.

Njegov kolega Zoran Marković naglasio je da su pronađeni ostaci izuzetno značajnih sitnih sisara, koji će privuću veliku pažnju arheologa iz celog sveta.

„Pronađeni ostaci predstavljaju prelazne forme iz najstarijih delova tercijera, koji je na prelazu između mezozoika i kenozoika, a ovo su najstariji sisari koji su nađeni na Balkanu", objasnio je Marković.

Navodeći da je najbliža fauna slična ovoj pronađena u Pakistanu, Marković se nada da će biti urađena detaljnija ispitivanja kako bi se dobila kompletna slika o pronađenim fosilima.

Ostaci su pronađeni na privatnom posedu Boška Stoiljkovića, koji je stručnjacima Muzeja dozvolio da tu izvode iskopavanja.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво