Читај ми!

Otkrivena najudaljenija galaksija

Postavljen je novi rekord koliko duboko može čovek da zaviri u prostor i vreme! Astronomi su pronašli najudaljeniju galaksiju nazvanu "MACS0647-JD", na udaljenosti od 13,3 milijarde svetlosnih godina.

Astronomi su otkrili dosad najudaljeniju galaksiju, toliko staru da je njena svetlost do Zemlje putovala oko 13,3 milijarde godina, saopštila je Nasa.

S obzirom na to da je svemir star 13,7 milijardi godina, to znači da je svetlost iz ove galaksije putovala prema Zemlji kroz skoro celu istoriju vremena i prostora.

Nazvana "MACS0647-JD", vremešna galaksija, koju su astronomi mogli da posmatraju onakvu kakva je bila svega 420 miliona godina nakon Velikog praska, otkrivena je pomoću svemirskih teleskopa "Habl" i "Spicer", kao i prirodnog fenomena, poznatog kao gravitaciono sočivo.

Gravitaciono sočivo je jedan od efekata koji se javlja kada objekat (grupe galaksija) snažne gravitacije savije svetlost koja potiče od nekog udaljenog izvora, prema jednoj žižnoj tački, čineći udaljeni objekat bližim.

„Ovaj fenomen radi ono što nijedan teleskop koji je čovek napravio ne može da učini. Bez tog prirodnog 'zumiranja' bili bi nam potrebni nadljudski napori da vidimo tu galaksiju", rekao je Mark Postman iz Instituta za svemirske teleskope u Baltimoru i vođa tima koji je otkrio ovu galaksiju.

"MACS0647-JD" deluje kao mala galaksija, daleko manja od Mlečnog puta - široka je svega 600 svetlosnih godina, dok se naša galaksija prostire na 150.000 svetlosnih godina.

Astronomi veruju da će se "MACS0647-JD" spojiti sa drugim galaksijama, kako bi se stvorila jedna mnogo veća.

„Ovaj objekt bi mogao biti jedan od onih fundamentalnih blokova, od kojih su sačinjene sve galaksije. Tokom narednih 13 milijardi godina desiće se na desetine, stotine, pa čak i hiljade spajanja galaksija ili delova galaksija", rekao je Den Ko koji je, takođe, učestvovao u istraživanju nove galaksije.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи