Читај ми!

Maje nisu prorekle smak sveta!

Za Maje 21.12.2012. godine nije dan koji znači kraj sveta, poručuju naučnici sa skupa u Meridi na jugu Meksika. Majansko proročanstvo postoji, ali se ne odnosi na apokalipsu, već na svakodnevne događaje poput suša, ili izbijanja epidemija.

Stručnjaci tvrde da Maje nisu prorekle da će krajem ove godine nastupiti apokalipsa, kako se do sada verovalo.

Arheolozi i antropolozi tvrde da majansko proročanstvo postoji, ali da se ne odnosi na kraj sveta. Apokaliptičke vizije koje su prisutne više od 1.000 godina u zapadnoj, hrišćanskoj civilizaciji, nisu svojstvene majanskom poimanju sveta.

Tema održanog skupa u Meridi, na jugu Meksika, bio je majanski kalendar koji se sastoji iz baktuna - perioda od 394 godine.

Poseban značaj za Maje imao je broj 13, tako da će, ako se vreme računa od 3114. godine pre nove ere, kako je utvrđeno majanskim kalendarom, 13 baktuna (5.125 godina) isteći 21. decembra 2012. godine.

Alfredo Barera iz Meksičkog insituta za antropologiju i istoriju, rekao je da Maje jesu predviđale budućnost, no da se ovakvi značajni datumi odnose na svakodnevne događaje poput suša ili izbijanja epidemije.

„Maje jesu proricale, ali njihova proročanstva nisu fatalistička. Imajući u vidu njihovo ciklično shvatanje istorije, ona su se odnosila na ponavaljanje događaja", smatra Barera.

Stručnjaci tvrde da su se drevne Maje, čija je „klasična" kultura procvat doživela između 900. i 300. godine pre nove ere, izuzetno zanimale za budućnost, uključujući i događaje koji će nastupiti mnogo posle 21. decembra ove godine.

„Postoje mnogi spomenici Maja koji svedoče o njihovom bavljenju događajima daleko posle 2012. godine", navodi antropolog Džefri Brasvel sa Univerziteta u San Dijegu, u Kaliforniji.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво