Читај ми!

„Radoznalost“ na Marsu!

Vozilo „Kjuriositi“ Američke agencije za istraživanje svemira spustilo se na površinu Marsa i okončalo put dug 570 miliona kilometara! Počinje potraga za mogućim dokazima života na Crvenoj planeti.

Posle puta od 570 miliona kilometara točkovi vozila američke agencije NASA napokon su dotakli površinu Marsa!

„Ne mogu da verujem. Ovo je neverovatno!", otelo se Alanu Čenu, zameniku vođe tima za spuštanje rover vozila Kjuriositi na Mars, kada su na Zemlju stigle prve fotografije stenovitog terena. 

Snimci sa Marsa stigli su ubrzo posle obrušavanja sonde kroz atmosferu Crvene planete i kočenja padobranom i raketama.

Kapsula sa rover vozilom nazvanim Kjuriositi (Curiosity - Radoznalost), lansirana je sa Zemlje u novembru 2011. godine.

Cilj misije je da se po spuštanju najveće mašine koja je ikada poslata u kosmos istraži tlo u potrazi za mogućim dokazima života.

Kjuriositi je opremljen insutrumentima za ispitivanje stene u krateru Gejl, jednom od najvećih udubljenja na Marsu, u potrazi za tragovima mikroorganizama.

Značaj misije prepoznao je i američki državni vrh. 

„Uspešno spuštanje Kjuriositija, najsofisticiranije naučne laboratorije koja je ikad sletetla na drugu planetu, predstavlja izuzetno tehnološko dostignuće koje će služiti kao ponos nacije i u dalekoj budućnosti", poručio je predsednik SAD Barak Obama, a preneo AFP. 

Sa potrošene dve i po milijarde dolara, misija koja je, takođe, nazvana Kjuriositi, najskuplja je misija na Mars do sada.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво