Читај ми!

Otkriveno „čitavo krdo“ mamuta!

Nosku i Viki pridružiće se još pet, možda šest mamuta! Nakon senzacionalnog otkrića od pre nekoliko dana pronađene su nove kosti koje su, prema rečima direktora Arheološkog projekta „Viminacijum“, Miomira Koraća, „svetska poslastica“. Kosti su pronađene na 10 metara udaljenosti od Vike, na mestu gde je nekada bilo Panonsko more.

U blizini skeleta mamuta pronađenog pre nekoliko dana u Viminacijumu, pronađene su nove kosti, a direktor Arheološkog projekta „Viminacijum" Miomir Korać kaže da je reč verovatno o pet ili šest mamuta.

Korać je u izjavi Tanjugu rekao da je u nastavku istraživanja posle otkrića dela skeleta mamuta pre nekoliko dana, na svakih 30 metara pronađena po još jedna kost, što je, dodao je, potpuno neverovatno, jer to znači da je tu zakopano pet, možda čak i šest mamuta.

On je dodao da se različite kosti nalaze na prostoru lokaliteta Nosak površine između jednog i dva hektara, i da je to zaista fenomen.

„Prosto ne znam šta da kažem, u šta sve to može da se izrodi, prosto je neverovatno, sada je počelo pažljivije istraživanje celog tog dela. Iako upotrebljavamo svu moguću tehniku u razotkrivanju, nismo vidoviti i ne znamo šta da očekujemo", uzbuđeno je ispričao Korać.

Korać je najavio da će uraditi infracrvene snimke, kako bi dobili što bolju sliku tog prostora, probaće da raščiste teren i da geofizičkim metodama, koje mogu da detektuju kosti na većim dubinama, vide dokle one sežu.

„Više nije u pitanju samo jedan mamut i jedna kost. Ovo je svetska poslastica jer takvih mesta nema u svetu", istakao je Korać, podsetivši da se svi mamuti do sada pronađeni širom sveta nalaze u muzejima.

On je rekao da će, nažalost, morati da izmeste skelet mamuta Vike, otkriven 2009. godine, koji je takođe svetski raritet, jer je to jedini mamut u prirodnom ambijentu gde je i pronađen.

Korać je rekao da su nove kosti pronađene na 10 metara udaljenosti od Vike, na mestu gde je bilo Panonsko more koje se povlačilo, te da je moguće da je na samom lokalitetu nekada bilo malo ostrvo gde su se mamuti zatekli.

Ovo otkriće je potpuno iznenađenje i smatra se da bi država trebalo odlučnije da stane iza toga.

„Sve to zahteva velika sredstva i mi smo svesni sveopšte krize koja nagriza naše društvo. Moramo biti realni, ali to ne znači da se nećemo truditi da uradimo najbolje moguće. Smatram da država treba više pažnje da posveti arheologiji, koja svuda u svetu donosi novac", istakao je Korać.

„Iskoristimo šansu i dovedimo na osnovu ovog otkrića, na osnovu naše praistorije, Lepenskog vira, Vinče, 300.000 do 500.000 turista i obezbedimo 300 miliona evra obrtnih sredstava i siguran sam da će to doneti milione industriji", poručio je Korać.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво