Читај ми!

Jes' ti buva ili žaba?

Možda žaba jeste minijaturna, ali je otkriće veliko! Sa svojih 7,7 milimetara dužine, Paedophryne amauensis je sigurno najmanja žaba na svetu, ali najverovatnije i najmanji od 60.000 poznatih planetarnih kičmenjaka.

Žaba pronađena na Papui Novoj Gvineji najmanja je žaba na svetu, objavljeno je u stručnom magazinu PLoS One.

Paedophryne amauensis dugačka je 7,7 milimetara i vrlo lako bi mogla biti i najmanji ovozemaljski kičmenjak.

Istraživači su pronašli i njenog nešto većeg rođaka Paedophryne swiftoruma.

Naučnici smatraju da je njena veličina povezana sa staništem - šumskim tlom pokrivenim lišćem.

Žabu je bilo teško uočiti - ne samo zbog veličine već i zbog boje koja joj omogućava da se uklopi u okolinu, i zbog glasa koji podseća na zvuke koje proizvode insekti.

Vođa istraživačkog tima Kris Ostin, sa Državnog univerziteta Lujzijana, rekao je da je njegova ekipa noću u šumi snimala glasove žaba i da su, naišavši na nepoznati zvuk, želeli da saznaju odakle on dolazi. Ubrzo su utvrdili da dopire sa šumskog tla.

„Bila je noć, a i ti stvorovi su neverovatno sitni tako da smo posle nekoliko pokušaja jednostavno krenuli da rukama skupljamo opalo lišće i trpamo ga u plastične kese. Onda smo videli te neverovatno male žabe kako skaču u njima", rekao je Ostin za Bi-Bi-Si.

Rod Paedophryne otkriven je relativno skoro. Čini ga veći broj vrsta malih žaba koje naseljavaju različite oblasti istočnih šuma Papue Nove Gvineje.

Istraživači smatraju da se žabe hrane insektima koji su manji od onih koje jedu ostale žabe, i da je moguće da su i one same plen manjim kičmenjacima koji inače ne love žabe.

Moguće je da ih, među ostalima, love i škorpije.

Za najmanje žabe na svetu do sada su smatrane brazilska „zlatna žaba" (Brachycephalus didactylus) i njen nešto veći kubanski rođak Monte iberia eleuth. Obe su nešto manje od jednog centimetra.

Za najmanje kičmenjake do sada je smatrana vrsta riba Paedocypris progenetica, sa dužinom od 7,9 do 10,3 milimetara. Na drugom kraju skale nalazi se plavi kit, čija prosečna dužina od 25,8 metara u zrelom dobu, teško može ikada biti nadmašena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се