Читај ми!

Životinje u vojnoj službi

Konji, psi, slonovi, kamile, mule, golubovi, slepi miševi „bombarderi“, „katapult zmije“ i mnoge druge životinje koje su kroz istoriju korišćene u ratovima, našle su svoje mesto na postavci „Životinje u ratu“, u muzeju u Sankt Peterburgu.

Jedinstvena izložba pod nazivom „Životinje u ratu" koja prikazuje koje su sve životinje služile u svetskim armijama, otvorena je u Vojnoistorijskom muzeju u Sankt Peterburgu.

Konji, psi, slonovi, kamile, golubovi, slepi miševi i zmije koristili su se u borbenim dejstvima kroz neprekidne ratove kroz istoriju čovečanstva, rekao je zamenik direktora najstarijeg vojnog muzeja u Rusiji, Sergej Jefimov.

Jefimov je, kako prenosi Glas Rusije, dodao i da je ovo prva izložba u Rusiji takvog tipa.

„Pokazujemo nekoliko velikih odeljaka. Pre svega, to su konji u ratu, jer nijedna bitka od srednjeg do 19. veka nije mogla proći bez učešća konjice."

Na izložbi su prikazani i psi u raznim ulogama - bolničarski psi, vezisti, vodiči, mineri, zatim životinje za vuču koje su prevozile terete - kamile, mule, mazge ili konji za vuču.

Tu su i slonovi u borbi, koji su primenjivani u ratovima antike i srednjeg veka, a u 19. i čak 20. veku korišćeni za prevoz.

„Većina eksponata ranije nikada nije prikazivana, a biser izložbe je konjski turski oklop iz 15. veka, napravljen za tešku konjicu koja je ratovala u Maloj Aziji, i Egiptu, osvajala Evropu. Takvi oklopi koristili su se vrlo kratko vreme i početkom 16. veka su nestali. Na izložbi se prikazuje maketa borbenog konja u potpunosti prekrivenog oklopom od glave do kolena. Zatim tu je model borbene dvokolice iz antičkog doba i pancir za pse", objasnio je Jefimov.

Na izložbi su prikazane i dve gasne maske za konje – finska i sovjetska – iz Drugog svetskog rata, zatim maska za pse i maketa psa koji nosi minu na leđima.

„Posetioci izložbe saznaće za neobični projekat iz doba Drugog svetskog rata pod nazivom 'mišja bomba'. Američki naučnici planirali su da nosioci najmanjih avionskih bombi u istoriji budu slepi miševi izbačeni iz aviona. Hemijske bombice težine 17 grama pričvršćivane su za leđa miševa, koje su planirali da puštaju u specijalnim samoraspakujućim kontejnerima iznad teritorije Japana. Realizaciju projekta omeo je kraj rata", objasnio je Jefimov.

Na izložbi se može videti i ćup za zmije otrovnice koje je koristio kartaginski vojskovođa Hanibal. Takvi ćupovi su se iz katapulta izbacivali na palube neprijateljskih brodova.

Izložba se zatvara 8. aprila. 2012 i seli u Darvinov muzej u Moskvi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи