Читај ми!

Život na Zemlji poreklom iz svemira?!

Meteoriti i komete koji su udarili u Zemlju u davnoj prošlosti doprineli su stvaranju života na našoj planeti! Stručnjaci Nase došli su do tog revolucionarnog zaključka nakon što su pronađene osnovne jedinice DNK u meteoritima koji su pali na teritoriju Australije i Antarktika.

Istraživači američke Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir (Nasa) pronašli su osnovne jedinice DNK, genetske molekule koji imaju ključni značaj za sve oblike života, u meteoritima koji su pali na Zemlju.

Ovo otkriće navodi naučnike na zaključak da su slični meteoriti i komete udarili u Zemlju u davnoj prošlosti i doprineli stvaranju života na našoj planeti.

Pošto su šanse da su ispitani uzorci meteorita kontaminirani minimalne, istraživači su ubeđeni da su ti uzorci formirani u svemiru.

„Ljudi pronalaze komponente DNK u meteoritima još od šezdesetih godina prošlog veka, ali naučnici nisu bili sigurni da li su oni nastali u kosmosu ili su kontaminirani zemaljskim životom", objasnio je dr Majkl Kalahan, vođa Nasinog istraživanja.

Sve je počelo od meteorita koji je 1969. godine pao u mesto Merčison u australijskoj državi Viktoriji.

Prema rečima dr Kalahana, to je najdetaljnije proučen meteorit kada su u pitanju organski molekuli.

„Da bismo dokazali da uzorci nisu kontaminirani, analizirali smo uzorke zemlje i leda u Merčisonu i na mestu pada drugog meteorita na Antarktiku. Bili su potpuno drugačiji. To je značilo da uzorci iz kosmosa nisu kontaminirani. Bio sam zapanjen. Prvo nisam mogao da verujem. Mislio sam da sam negde pogrešio. Trebalo mi je godinu dana da proverim prvobitni rezultat", precizirao je dr Kalahan.

Kalahanov tim je analizirao 12 meteorita s visokim sadržajem ugljenika, od kojih su devet bili sa Antarktika, i identifikovali osnovne elemente hemijskih jedinjenja iz testiranih uzoraka.

Testovi su pokazali da su to adenin i guanin, dve osnovne komponente DNK koje se nazivaju nukleobaze, ili u genetici jednostavno baze, ili DNK baze.

Naučnici su takođe pronašli hipoksantin i ksantin, dve hemijske supstance koje učestvuju u biološkim procesima i nalaze se u mišićnom tkivu.

U meteoritima su otkriveni i tragovi tri molekula koji su po svojoj strukturi slični nukleobazama i nazivaju se analogne nukleobaze, ali se dve takve baze skoro nikada ne sreću u biologiji, što samo dokazuje tezu da otkrivene komonente DNK zaista potiču iz svemira.

Trag tih nukleobaza otkriven je samo u biološkim procesima u virusu.

Život u svemiru

Kalahanovo istraživanje navelo je neke naučnike da se zapitaju da li su ovi osnovni elementi života dospeli i na druge planete, što bi značilo da je i na njima možda začet život sličan zemaljskom. To bi značilo da nismo sami i da se povećava verovatnoća da tamo negde ipak postoje neka slična bića.

„Ako se asteroidi ponašaju kao hemijske fabrike koje proizvode prebiotski materijal, to jest molekule koji su prethodili nastanku života na Zemlji, očekivali biste da proizvode brojne varijacije nukleobaza, a ne samo biološke, zbog velike raznolikosti sastojaka i uslova u svakom asteroidu, a upravo to su naši istraživači ustanovili", naveo je Kalahan u saopštenju za štampu, koje je izdala Nasa.

Ovo otkriće dopunjava sve brojnije dokaze o tome da se asteroidi i komete sastoje od odgovarajućih hemijskih supstanci od kojih nastaju osnovni elementi života.

Neki čak imaju idelani unutrašnji hemijski sastav za obavljanje tog posla.

„U suštini postoji idealna klasa meteorita za nastanak života, takozvani meteoriti 'CM2', u kojima vladaju pravi uslovi za proizvodnju tih molekula", rekao je Kalahan.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара