Читај ми!

„Potermor“ za nove avanture Harija Potera

Osme knjige o dečaku čarobnjaku neće biti, ali nove avanture Harija Potera nastajaće na sajtu koji je postavila Džoan Rouling. Sajt „Potermor“ zvanično će početi da radi u Noći veštica, ali će odabrani obožavaoci moći da učestvuju u njegovom kreiranju.

Džoan Ketlin Rouling je, u duhu tradicije, koja traje već 13 godina, tačno u podne po britanskom vremenu, putem Interneta obradovala stotine miliona obožavalaca njenog književnog čeda - magičnog sveta mladog čarobnjaka Harija Potera.

Na samom početku objavljivanja svog književnog serijala Džoan Rouling najavila je sedam knjiga o Hariju Poteru. Do sada ih je prodato više od 400 miliona širom sveta.

Međutim, i pored toga, kaže autorka, i dan danas svake nedelje prima stotine pisama obožavalaca, koji je mole da učini nešto kako bi njen magični svet nastavio da živi.

Osme knjige neće biti, odlučna je Roulingova, ali od danas zato na scenu stupa njen novi sajt „Potermor" (Pottermore).

„To je ista priča sa nekoliko ključnih dodataka od kojih ste najvažniji dodatak baš vi. Kao što je spajanje mašti čitaoca i autora, kako bi se stvorila priča, preduslov za čitalačko iskustvo, tako ćete i Pottermore delimično stvarati upravo vi - čitaoci. Digitalna generacija biće u prilici da uživa u jedinstvenom i sigurnom čitalaškom iskustvu putem Interneta, izgrađenom oko knjiga o Hariju Poteru", najavila je poznata književnica.

Prema njenim rečima, „Potermor" će biti mesto gde će obožavaoci bilo kog uzrasta moći da dele, učestvuju i ponovo otkrivaju priče.

Roulingova obećava da će se i sama pridružiti čitaocima i podeliti sa njima dodatne informacije o svetu Harija Potera, koje godinama čuva.

Ključna reč, naglasila je spisateljica, je „podeliti". Naime, danas se na Internetu mogu naći hiljade manje ili više uspešnih priča o svetu Harija Potera čiji su autori amateri, koji se unapred odriču autorskih prava na svoja dela, jer je njihov jedini nosilac književnica iz Škotske.

Motivi ovakvih pisaca su dvojaki - neki od njih su jednostavno vatreni obožavaoci sveta dečaka čarobnjaka, te su pustili malo i spostvenoj mašti na volju.

No, ima i drugih, koji takve priče pišu u nadi da će ih pročitati predstavnici izdavačkih kuća. Takvi autori obično paralelno na Internetu objavljuju i sopstvene originalne priče, a svet Harija Potera dođe im kao neka vrsta reklame.

Čini se da će na sajtu „Potermor" ovakvi autori moći da se ujedine, ali pod budnim okom nosioca svih autorskih prava - žene, koja je za 13 godina od samohrane majke bez posla postala bogatija od britanske kraljice.

I sama Džoan Rouling doprineće kvalitetu tekstova na sajtu, jer, kako priznaje, u svom zamku u Škotskoj, ima sobe i sobe rukopisa o mestima, likovima i dodatnim objašnjenima o magičnom svetu, koji je stvorila pišući za stolom kafea kroz čiji se ogromni prozor vidi Edinburški zamak - vizuelna inspiracija za čarobnjačku školu „Hogvorts".

Lansiranje sajta upriličeno je tri nedelje pre premijere poslednjeg nastavka filma o Hariju Poteru, kojim će se završiti i jedna od najuspešnijih filmskih franšiza na svetu.

Sajt „Potermor" zvanično će početi da radi 31. oktobra, u Noći veštica, ali će nekolicina slučajno odabranih obožavalaca moći da učestvuju u njegovom kreiranju tokom narednih nekoliko meseci.

Potrebno je samo da ostavite svoju elektronsku adresu i nadate se da će je Džo Rouling izvući iz magičnog šešira.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво