Pisaća mašina ide u penziju

Revolucionarni izum bez kojeg se nije mogla zamisliti nijedna kancelarija tokom većeg dela 20. veka prelazi u istoriju. Pod naletom kompjuterske tehnologije pisaća mašina je ustuknula pa je zatvorena i poslednja fabrika za proizvodnju dugogodišnjih najboljih prijateljica sekretarica, pisaca i novinara.

Era pisaće mašine, glavnog dela kancelarijske opreme tokom većeg dela 20. veka koja je izazvala revoluciju u načinu rada - je pred okončanjem jer je u Mumbaju, u Indiji, poslednja fabrika u svetu za njihovu proizvodnju obustavila rad.

Zalihe u fabrici „Godrej i Bojs" (Godrej&Boyce) broje svega nekoliko stotina pisaćih mašina, objavio je londonski dnevnik Dejli Mejl.

Mada su pisaće mašine u zapadnim zemljama već odavno zastarele, u Indiji su donedavno predstavljale uobičajeni deo kancelarijske opreme.

Tražnja tih mašina je, međutim, u poslednjih 10 godina znatno opala zbog preorijentacije korisnika na kompjutere.

Svi proizvođači kancelarijskih pisaćih mašina u svetu su posle 2000. godine obustavili proizvodnju, osim indijskog pogona, u kojem je do 2009. godine izrađivano između 10.000 i 12.000 komada godišnje.

Preostale mašine većinom su modeli za arapski jezik.

Firma je počela proizvodnju tokom pedesetih godina 20. veka kada je tadašnji premijer Indije Džavaharlal Nehru predstavio pisaću mašinu kao simbol nezavisnosti i industrijalizacije te zemlje.

Početkom devedesetih godina fabrika je prodavala 50.000 primeraka godišnje, ali je prošle godine prodaja pala na manje od 800 komada.

Prva komercijalna pisaća mašina proizvedena je 1867. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i na prelasku u 20. vek je dobila standardizovani oblik, uključujući tastaturu popularno nazvanu "kverti" (zbog rasporeda slova u redu ispod cifara - QWERTY) koja je i danas standard za tastature, ali i sve veći broj mobilnih telefona.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 30. apr 2011, 09:15) - поморавац [neregistrovani]

Ћирилица...

Ко је хтео могао је увек да купи машину са ћириличним словима!Овде у Немачкој купио сам још пре тридесетак година,директно у фабрици, машину Olympia,Traveller de Luxe,koју,наравно, занавек чувам!

(subota, 30. apr 2011, 08:26) - Nikola [neregistrovani]

Eh,moj Lazo

Pa ti sam sebe prokle, jer i ti pises osisanom cirilicom?

(petak, 29. apr 2011, 07:45) - Sladjana Hotomski [neregistrovani]

Ne bacati

Pisace masine ne treba bacati iz vise razloga.
1) Sta raditi kada nema struje ili se desi elementarna katastrofa,pa ne rade elektronski uredjji,a treba nesto pisati?Rukom ili je ipak bolje na pisacoj masini?
2) Nase osnovne skole nisu bogate da kupuju razna nastavna sredstva.Koliko bi ucenici brze savladaji azbuku i latinicu kada bi im skole omogucile da kucaju na starim pisacim amsinama,shodno uzrastu?
3) Koliko bi ucenici brze naucili da kucaju po tastaturama racunara kada bi predhodno ucili slova kucanjem na starim pisacim masinama? Tada bi QUERTY sistem brze savladali, jer bi imali sikustvo i transferno ga preneli na tastature!
4) Svako bi voleo da ima pisma na pisacoj masini pisana, a tek pisci romana i. . .Koliko bi njima bio znacajan tekst koji mogu da procitaju,izmene. . .
Mi nismo bogata zemlja da bacamo korisne stvari, a sigirna sam da u Srbiji ima mnogo pisacih masina.
Pametan smo mi Narod, sacuvacemo sve u ime nasih Generacija, zar ne ?
Volim Vas sve

(petak, 29. apr 2011, 03:02) - anonymous [neregistrovani]

интересантно

Зар није логичније да си тај коментар поставио на ћирилици

(četvrtak, 28. apr 2011, 17:30) - anonymous [neregistrovani]

Vuk Karadzic

Cirilica nije unistena nit ce ikada bit,koliko god da tehnologija bude usavrsena to ne smije ugroziti nase pismo a to zavisi i od nas samih koliko budemo postovali i cijenili.

(četvrtak, 28. apr 2011, 16:06) - laza [neregistrovani]

aa

crkla dabogda unistila je cirilicu!