Još jedno Sunce će obasjavati Zemlju

Najranije za godinu dana, a najkasnije za milion godina, što i nije tako mnogo u životu jedne zvezde, Bitlđuz, crveni superdžin u sazvežđu Orion će eksplodirati, što će učiniti da Zemlja neko vreme ima dva Sunca.

Zemlja bi, koliko krajem godine, mogla da dobije još jedno sunce, tvrde australijski naučnici.

Naime, to će se desiti kada jedna od najsjajnijih zvezda na noćnom nebu bude eksplodirala.

Ova supernova mogla bi da nam priušti najveći „lajt šou" od nastanka Zemlje, a biće toliko svetla da će se noć pretvoriti u dan u trajanju od jedne do dve sedmice, navode stručnjaci.

Zvezda po imenu Bitlđuz (Betelgeuse), u sastavu sazvežđa Orion koje je udaljeno 640 svetlosnih godina od Zemlje, je crveni div koji naglo gubi masu, što znači da će uskoro eksplodirati.

A kada se to desi, sagoreće tako jako da će sa Zemlje izgledati kao da su na nebu dva Sunca, piše londonski Dejli mejl.

Međutim, ono što nije izvesno je vreme eksplozije. Zvezdanim rečnikom, to će biti u bliskoj budućnosti. Ali to ne znači da treba da požurite i koliko danas kupite naočare za sunce, navodi britanski dnevnik.

Kako je objasnio Bred Karter, profesor fizike na Univerzitetu Južnog Kvinslenda, eksplozija se može očekivati do 2012. godine ili u nekom trenutku u narednih milion godina! Moglo bi se reći relativno brzo u životu jedne zvezde.

„Ovoj staroj zvezdi ponestaje goriva u centru. Ono je održava sjajnom. Kada joj ponestane goriva, zvezdi će se desiti kolaps i to veoma brzo", izjavio je profesor za News.com.au.

„To je poslednji trzaj u životu zvezde. Posle eksplozije, svetlost će trajati par nedelja, a onda će tokom narednih meseci bledeti sve dok ne nestane sa vidika", dodao je Karter.

Kada se dogodi, Bitlđuz supernova biće najdramatičnija, do sada viđena.

„Armagedon"

Internet „bruji" od teorija koje povezuju supernovu sa smakom sveta 2012. godine, koji predviđa majanski kalendar. No, eksperti tvrde da, iako dođe do velike eksplozije, Bitlđuz je toliko daleko da nema načina da naškodi Zemlji.

„Kada se zvezda rasprsne, prvo što ćemo videti je kiša čestica zvanih nutroni. Oni će preplaviti Zemlju", kaže dr Karter.

„Bizarno je to što, iako će supernova koju vidimo osvetliti noćno nebo, 99 odsto energije koju oslobodi je sadržano u tim sićušnim delovima koji će proći kroz naša tela i kroz Zemlju, naravno bez ikakvih posledica", ističe profesor sa Univerziteta Južni Kvinslend.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво