Krem šnita v sodelovanju z Srbijom

Bledska krempita je zaštićeni brend hotelskog kompleksa „Sava“. Ona se po originalnoj recepturi proizvodi od pedesetih godina prošlog veka, a njen tvorac Ištvan Lukačević poreklom je iz Vojvodine.

U hotelskom kompleksu „Sava" u Bledu, krempitu služe više od pola veka. Originalnu recepturu, prema kojoj se i dalje pravi, doneo je njen tvorac Ištvan Lukačević iz Vojvodine. Ovo je već drugi brend koji, posle ajvara, Slovenci komercijalizuju a koji potiče sa naših prostora.

Sve je počelo dolaskom vojvođanskog poslastičara 1953. godine. Lukačević se na Bled iz Zrenjanina doselio u vreme kada su prvi turisti posle Drugog svetskog rata došli na ove prostore.

Ipak, najbolji promoter krempite, ili krem šnite, kako je Slovenci zovu, bila je politička elita Slovenije. Nju su, osim Tita, probali Donald Tramp, princ Čarls i mnogi drugi.

Gradonačelnik Bleda Janez Fajfer kaže da petnaest radnika dnevno proizvede oko 4.000 krempita, i napominje da se radi po originalnoj recepturi, i da je najbitniji deo spajanje šlaga sa žutim kremom. Karakterističan je i način sečenja, za koji se koristi poseban alat kako bi svako parče krempite izgledalo isto.

Krempite se mogu kupiti na aerodromu, na benzinskim pumpama, u samoposlugama, ali se po narudžbi i izvoze. Često stižu porudžbine iz susedne Austrije, ali po njih dolaze avioni čak iz Rusije.

Alma Rikić iz „Sava grupacije", u čijem vlasništvu posluje i hotel „Park", kaže da se krempita jede dok je sveža, i to tako što se viljuškom podeli na tri do četiri dela, i dodaje da krempita koja nema hrskavu koru nije sveža i stara je najmanje tri dana.

Najbolja je krempita na Bledu, tvrde Slovenci. Ostaje da se vidi da li će im neko iz Vojvodine baciti rukavicu i napraviti nešto bolje.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво