Najveća statua Hrista na svetu?

Kip Hrista Kralja koji je, uključujući i brdašce-postolje, visok čak 50 metara, podignut na zapadu Poljske, u gradiću Švjebođinu. Poljaci tvrde da je statua viša i od najpoznatije slične građevine, kipa Hrista Spasitelja u Riju.

Nad gradom Švjebođinom na zapadu Poljske, uzdiže se od ovog vikenda najveći kip Isusa Hristosa na svetu.

Sama statua ima 33 metra do vrha pozlaćene krune, a ako se uračuna i brdašce koje služi umesto postolja, visina kipa je čak 50 metara.

Tako je kip u Švjebođinu veći čak i od najpoznatije slične građevine, kipa Hrista Spasitelja u Rio de Žaneiru (koji je visoka 30 metara i ima postolje od 8 metara), tvrde Poljaci.

Mediji u Poljskoj, koji vesti posvećuju veliku pažnju, preneli su da je kran u subotu uzdigao poslednje elemente kipa Hrista Kralja - ramena, glavu i pozlaćenu krunu.

Statua raširenih ruku je vrlo slična brazilskoj i teška je čak 440 tona.

Kada je izgradnja konačno završena, a švjebođinska statua se konačno i uzdigla u svoj svojoj veličini, sveštenik Silvester Zavadski, idejni tvorac projekta, koji se uz dosta problema izborio da njegovo mesto dobije spomenik, rasplakao se od radosti.

Kip u Švjebođinu gradi se od 2005, a sve je trajalo tako dugo jer se nekoliko puta menjao projekat od prvobitne ideje arhitekte Miroslava Kažimježa Pateckog da postavi metalnu statuu po ugledu na Kip slobode u Njujorku.

Poslednji put, izgradnja je odložena jer kranovi nisu mogli da podignu ruke i ramena (teške 30 tona), a radovi su nastavljeni tek kada su obezbeđene još moćnije mašine.

U Švjebođinu veruju da će njihov Hristos postati velika turistička atrakcija i za strance koji posećuju Poljsku, a najavljeno je svečano otvaranje, čim se završi uređenje prostora oko spomenika.

Većina stanovnika Švjebođina radosno je zbog izgradnje kipa, jer veruju da će privući turiste, koji bi doneli preko potreban novac za renoviranje istorijskih zdanja u centru malog grada od dvadesetak hiljada žitelja.

Jedna od njih, Danuta Gordzelevska (60 godina) kaže da je izuzetno ponosna i da je jedna od mnogih koji su donirali novac za izgradnju, preneo je list Njujork post.

Spomenik izaziva i kontroverze, jer se ne dopada svima što se iz poljske ravnice uzdiže takav ogromni kip i čak za statuu kažu da je kič, a arhitekti uglavnom zameraju to što suviše liči na slavnijeg brazilskog prethodnika.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи