„Ladom“ kroz svet

Putopisac Viktor Lazić obišao je celu Evropu, više od polovine Rusije, Kazahstan i Ukrajinu i to „ladom“. Jedino društvo bila mu je lutka Mileva, koja mu je, sa promenljivim uspehom, pomagala u teranju lopova.

Kroz Evropu, preko Azije do Australije, i nazad. Dugo putovanje, ali ne i neizvodljivo. Ali, zamislite da veliki deo tog puta prevalite "ladom". Sada verovatno i najveći entuzijasti odmahuju glavom. Ipak, sve je to, za 15 meseci uradio Viktor Lazić, putopisac lista "Pres".

Lazić, koji se odvažio da krene na ovakav put, obišao je celu Evropu, više od polovine Rusije, Kazahstan i Ukrajinu, a onda je do Australije morao avionom.

Na povratku, od Vladivostoka, ponovo automobilom do Srbije. "Ladu" je kaže, izabrao jer nije imao mnogo para, i zato što svuda prolazi. Kvarila se tridesetak puta, ali samo jednom kritično.

"Najveći kvar mi se dogodio u Mongoliji u pustinji Gobi što je najgore mesto gde može da vam se pokvari auto. Međutim, našao sam neke Mongole koji su vozili ladu pre 20 godina pa su mi pomogli", priča Lazić.

"Svetsko čudo" u Sibiru 

Poneo je ogromne količine konzervi koje su mu trajale gotovo do Vladivostoka. Gasom se lako snabdevao jer je za evro u azijskim zemljama kupovao po četiri ili pet litara goriva. Kada mu je ponestajalo novca, prevodio je preko interneta. I nastavljao put.

"Baš u Rusiji, u Sibiru kada sam došao jedan prijatelj je počeo da zove rođake i vikao - došao živ Srbin u 'ladi' - dođite da vidite čudo svetsko", rekao je Lazić.

"Ladom" je krenuo i zato što je verovao da niko neće da je ukrade. Ipak, za svaki slučaj je poveo i lutku Milevu, jer je često noćivao u kolima, kako bi eventualni napadači, mislili da nije sam. Mada, to nije uvek pomagalo.

"Sedam fotoaparata je ukradeno, jednom su čak pokušali da mi obiju kola dok smo Mileva i ja bili unutra", rekao je Lazić.

Drugi deo putovanja Viktor planira već u decembru, i to po Africi ili Južnoj Americi. Ovog leta objaviće knjigu o prvom delu puta, koji je iskoristio i da završi disertaciju iz kineskog prava i naučni rad za Institut Jovan Cvijić, za šta je prikupljao materijal.

broj komentara 30 pošalji komentar
(sreda, 20. jul 2011, 18:50) - Gabor [neregistrovani]

za Oliveru

Sjajni ste, a i Viktor je neverovatan. Njegov Skype je: viktorlazicvi trenutno je u jednom kafiću u Turskoj blizu nekog muzeja. Ima karticu sa sobom, pa eto, ako možete, pomozite mu, svaka uplata je velika. Lično ga ne znam, ali gledaću da mu i ja pomognem ako šta mogu.

(sreda, 28. jul 2010, 15:18) - Дејан [neregistrovani]

Шатро

Овакве лутке се баш "често" користе да би плашиле лопове! :)

(subota, 24. jul 2010, 10:47) - anonymous [neregistrovani]

pitanje

Kome si namignuo ?

(utorak, 20. jul 2010, 15:37) - Djurdjina [neregistrovani]

putovanja

Prosto neverovatno od ideje do realizacije. Moramo prepoznati i podrzati prave vrednosti jer su raritet.

(utorak, 20. jul 2010, 14:14) - Dunja [neregistrovani]

Putopisi

Edukativni, izazovni sa specificnim stilom i humorom, treba momka podrzati jer je nas ponos.

(ponedeljak, 19. jul 2010, 17:23) - Vlajko [neregistrovani]

to je to

Treba nam mladih, pametnih, ambicioznih i vrednih kao sto je Viktor da nas izvade iz ove camotinje. Hvala na reportazi u kojoj sam zaista uzivao. Decko ima harizmu i nadam se da ostati svoj i uciniti puno za sve nas.

(ponedeljak, 19. jul 2010, 17:16) - Snezana [neregistrovani]

Viktore, sjajno momce

Odavno nisam dobila ovakvu pozitivnu energiju kojom zracis.Samo napred i dobar vetar.

(ponedeljak, 19. jul 2010, 17:13) - Olivera [neregistrovani]

Blistavo

Mladic je potpuno neverovatan i stvoren za velika dela i treba ga podrzati. Imam firmu i spremna sam spozorisati takve ljude sa manjim iznosom ali ako nas bude mnogo, vredece to ovoj zemlji i generacijama koje dolaze.

(ponedeljak, 19. jul 2010, 15:02) - Gordana [neregistrovani]

potovanja

Izuzetan mladic a tako jednostavan. Prosto zadivljujuci spoj. Sigurna sam da cemo o njemu jos mnogo toga cuti i ponositi se sa njim samo da mu se sada pruzi podrska a ne da ga svojatamo kada ga svet preuzme.

(ponedeljak, 19. jul 2010, 13:43) - viktor [neregistrovani]

sajt

Vise informacija o meni kao i kontakt informacije mozete da vidite na sajtovima:
www.viktorlazic.co.rs
www.naputu.com