Razglednica stigla u Sarajevo posle 95 godina

Bosanski vojnik koji se 1915. godine zatekao u Mađarskoj, poslao je svojoj porodici crno-belu razglednicu koja je zalutala i u međuvremenu volšebno stigla do Kalifornije. Nakon 95 godina igrom sudbine pronašla je put do prave adrese.

Razglednica koju je tokom Prvog svetskog rata jedan bosanski vojnik poslao porodici, konačno je stigla na svoje odredište, pošto ju je jedan kolekcionar antikviteta kupio u Kaliforniji, a zatim ove nedelje lično predao unuku tog vojnika.

Razglednicu je na jednom sajmu u Long Biču kupio Nihad Erik Džinović, 63-godišnji juvelir iz Kalifornije, vlasnik oko 200.000 starih razglednica koje je sakupljao tokom više decenija.

Džinović je tokom čestih poseta rodnom Sarajevu stare razglednice nosio sa sobom kako bi ih pokazivao prijateljima i lokalnim kolekcionarima.

Kako je rekao agenciji AP, on je slučajno upoznao Nadira Bičakčića u jednoj antikvarnici u Sarajevu, a prepoznao ga je zbog sličnosti sa licem s razglednice i istog prezimena.

"Znači li vam ovo išta?", upitao ga je prilikom susreta Džinović.

Antikvara je prvo zainteresovala adresa - "Asim Bičakčić (predaj Raziji), Sarajevo, Baščaršija".

"O, Bože", izgovorio je sleđeni Bičakčić kada je prepoznao lice sa razglednice poslate pre 95 godina.

Razglednica, crno-bela fotografija manje grupe vojnika, poslata je 13. juna 1915. godine iz Vilanjija u Mađarskoj, a na njenoj drugoj strani je između ostalog pisalo: "Šaljem ti sliku na kojoj sam i ja...".

Bičakčić je rekao da su mu rođaci često govorili o gotovo neverovatnoj sličnosti sa dedom, Edhemom Bičakčićem, koji se po završetku rata vratio svojoj supruzi Raziji i postao gradonačelnik Sarajeva.

Nadir namerava da uveća fotografije obe strane razglednice i urami ih, dok će original čuvati u sefu, pored ostalih porodičnih dragocenosti, kako se više nikada ne bi izgubila.

Njegov deda Edhem je poginuo 1941. godine.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво