Razglednica stigla u Sarajevo posle 95 godina

Bosanski vojnik koji se 1915. godine zatekao u Mađarskoj, poslao je svojoj porodici crno-belu razglednicu koja je zalutala i u međuvremenu volšebno stigla do Kalifornije. Nakon 95 godina igrom sudbine pronašla je put do prave adrese.

Razglednica koju je tokom Prvog svetskog rata jedan bosanski vojnik poslao porodici, konačno je stigla na svoje odredište, pošto ju je jedan kolekcionar antikviteta kupio u Kaliforniji, a zatim ove nedelje lično predao unuku tog vojnika.

Razglednicu je na jednom sajmu u Long Biču kupio Nihad Erik Džinović, 63-godišnji juvelir iz Kalifornije, vlasnik oko 200.000 starih razglednica koje je sakupljao tokom više decenija.

Džinović je tokom čestih poseta rodnom Sarajevu stare razglednice nosio sa sobom kako bi ih pokazivao prijateljima i lokalnim kolekcionarima.

Kako je rekao agenciji AP, on je slučajno upoznao Nadira Bičakčića u jednoj antikvarnici u Sarajevu, a prepoznao ga je zbog sličnosti sa licem s razglednice i istog prezimena.

"Znači li vam ovo išta?", upitao ga je prilikom susreta Džinović.

Antikvara je prvo zainteresovala adresa - "Asim Bičakčić (predaj Raziji), Sarajevo, Baščaršija".

"O, Bože", izgovorio je sleđeni Bičakčić kada je prepoznao lice sa razglednice poslate pre 95 godina.

Razglednica, crno-bela fotografija manje grupe vojnika, poslata je 13. juna 1915. godine iz Vilanjija u Mađarskoj, a na njenoj drugoj strani je između ostalog pisalo: "Šaljem ti sliku na kojoj sam i ja...".

Bičakčić je rekao da su mu rođaci često govorili o gotovo neverovatnoj sličnosti sa dedom, Edhemom Bičakčićem, koji se po završetku rata vratio svojoj supruzi Raziji i postao gradonačelnik Sarajeva.

Nadir namerava da uveća fotografije obe strane razglednice i urami ih, dok će original čuvati u sefu, pored ostalih porodičnih dragocenosti, kako se više nikada ne bi izgubila.

Njegov deda Edhem je poginuo 1941. godine.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 29. jun 2010, 17:25) - Adonis [neregistrovani]

Umesto sto maltretirate tastaturu procitajte dobro sve ponovo!

Lepo pise da je razglednica kasnila 95 godina sto ne moze nikako da znaci da je njegov deda bio na madjarskoj strani u WWII nego se ocigledno odnosi na WWI!
Poginuo je '41 sto pet ukazuje na to da je verovatno ucestvovao u borbi protiv okupatora a ne kao izdajica, jer su takvi uglavnom preziveli ili prebegli.

(nedelja, 20. jun 2010, 13:06) - anonymous [neregistrovani]

pismo

ovoga kolekcionara treba kazniti.
zasto je tudu postu zadrzao tolike godine.

dali je vec tad kad je kupio to pismo imao u planu da se pojavi nakon tolikog vremena.

(nedelja, 20. jun 2010, 06:21) - anonymous [neregistrovani]

Dobar rukopis!

Ma ne dovodite u sumnju njegove izjave!

(nedelja, 20. jun 2010, 00:35) - anonymous [neregistrovani]

...

У ову причу не верујем, препознао унука по дедином лику са групне фотографије- нема шансе. За кога је тај уопште ратовао у Мађарској и 41.?

(nedelja, 20. jun 2010, 00:28) - anonymous [neregistrovani]

Bosanski Vojnik

Bilo sta da se pise ili da se prica Srbi samo o svome i nikoga ne priznaju i ne postuju samo su oni ratovali samo je to Srpsko samo je Srpska Istorija tacna itd. itd. pa dokle vise? Tema ja Bosanski vojnik i veoma lepa i zanimljiva prica.

(nedelja, 20. jun 2010, 00:22) - anonymous [neregistrovani]

...

Borio se na strani Mađara tokom Drugog sv. rata! Baš divno! Blago nama Srbima, sve poslednji skapiramo! Što se tiče razglednice, baš simpatično!

(subota, 19. jun 2010, 21:38) - Комшиница [neregistrovani]

Ћирилица:

...па зашто је онда ти не користиш?

(subota, 19. jun 2010, 21:08) - Боки [neregistrovani]

Ћирилица

А зашто ти не пишеш ћирилицом?

(subota, 19. jun 2010, 20:12) - zivko [neregistrovani]

Puskomitraljezac

Moj pradeda cije ime nosim bio je nisandzija puskomitaljeza i pisao ja cirilicom.SRBIJA !