Badi, pas heroj

Petogodišnji nemački ovčar Badi zaradio je status heroja u SAD nakon što je zaustavio zalutali policijski automobil i vodio ga do kuće svog vlasnika koju je zahvatio požar.

Amerika ima novog heroja. To je Badi, petogodišnji nemački ovčar sa Aljaske koji je zaustavio patrolni automobil i vodio policajca krivudavim sporednim putevima do kuće svog vlasnika koja je gorela.

Snimak kamere sa komandne table jasno prikazuje psa koji se pojavljuje ispred vozila sa policajcem Terensom Šeniganom za volanom, koji je krenuo da odgovori na prijavu požara, ali mu je GPS zatajio i izgubio se na lokalnom drumu. Ni dispečer nije mogao da ga provede kroz 120 kilometara duge sporedne puteve.

"Odmah sam shvatio da ne beži od mene, već da me vodi", istakao je Šenigan.

A šta se pre toga dogodilo? Ben Hajnrih (23) je u radionici obrađivao delove za svoj kamionet, varnica je pala na mrlju od benzina i planula je vatra. Momak je istrčao napolje po sneg i za sobom zatvorio vrata želeći da spreči širenje požara.

Zatim se setio da je Badi ostao unutra! Uleteo je i oslobodio psa, pritom zaradivši opekotine drugog stepena na levoj ruci i par manjih po licu. Pas nije bio povređen.

"Uzviknuo sam da ćemo morati po pomoć i on je počeo da trči!", objašnjava Ben. Badi je uleteo u obližnju šumu, prošao kroz nju i istrčao na Kasvelov drum. Ostalo ste videli u skraćenoj verziji na početku snimka.

Policajac Šenigan je zatim navodio vatrogasce koji su stigli na vreme da spasu kuću, udaljenu 90 kilometara od Enkoridža.

Radionica i garaža su izgorele, a na kući je oprljeno samo nekoliko ramova prozora i fasada. 

Za trud i asistenciju

"Badi je pas koji nije prošao nikakvu dresuru i iz nekog razloga je prepoznao koliko je situacija ozbiljna", rekao je policijski pukovnik Odi Holovej na svečanosti upriličenoj u čast novog četvoronožnog junaka koji je mirno i "skromno" stajao pred gomilom koja mu se divila.

Vlasnik Ben Hajnrih je emotivnim glasom dodao: "On je moj heroj. Da nije bilo njega izgubili bismo kuću".

Policajci su ga za "trud i asistenciju" nagradili činijom za hranu sa ugraviranom posvetom, a njegova "dvonožna porodica" mu je dala veliku kost i uramila dokument o njegovom podvigu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 27. apr 2010, 11:04) - stane [neregistrovani]

Arnold Tojnbi...

Engleski istoričar Arnold Tojnbi je rekao:"Kada sam upoznao ljude, zavoleo sam pse."
Ovo je ipak samo figura, ali tera na razmišljanje.
A Badi je dobio i porciju hrane kao nagradu...

(nedelja, 25. apr 2010, 20:26) - anonymous [neregistrovani]

cuvarkuca

Plemenita cuvarkuca veoma pametna!
Svaka mu cast!

(nedelja, 25. apr 2010, 11:46) - anonymous [neregistrovani]

Odlicno

bravo za psa

(nedelja, 25. apr 2010, 11:08) - anonymous [neregistrovani]

Badi

Bravo za kucu!!!

(nedelja, 25. apr 2010, 10:42) - Brane [neregistrovani]

Genijalac

Zalosno je sto mnogi ljudi misle da ostatak zivotinjskog carstva (kojega smo i mi samo jedan dio) ne posjeduje sposobnost razmisljanja i osjecanja.

(nedelja, 25. apr 2010, 10:41) - Nenad [neregistrovani]

Prijatelj broj 1

Ma kakve tarantule,razni gusteri,zmije,macle i ostali...
Pas je covekov DOKAZANI najbolji prijatelj hiljadama godina unazad.Idem toliko daleko da tvrdim da smo dostigli ovakav stepen evolucijskog razvoja (pored ostalog) uz pomoc pasa.
Uvek mi je na pameti izreka "Trudim se da budem onakav covek kakav moj pas misli da jesam"
Bravo Badi!

(nedelja, 25. apr 2010, 10:32) - anonymous [neregistrovani]

bravo za kucu

i kako moze neko da bude surov prema tako lepim i dobrim zivotinjama!