Drvo okićeno uskršnjim jajima

Porodica Folkera Krafta iz nemačkog grada Zalfelda drvo u svom dvorištu ukrasila je sa čak 9.500 uskršnjih jaja. Tradiciju ukrašavanja „uskršnjeg drveta" započeli su pre više od četrdeset godina.

U pojedinim krajevima Nemačke običaj je da se, po uzoru na Božić, i na Uskrs ukrašava drvo i to, naravno, uskršnjim jajima.

Porodica Folkera Krafta iz nemačkog grada Zalfelda više od četrdeset godina poštuje tradiciju ukrašavanja „uskršnjeg drveta".

Naime, kada je Folker bio dečak, prvi put je video drvo ukrašeno šarenim jajima i odlučio da će kada bude imao svoju porodicu, u dvorištu imati „uskršnje drvo".

Tradiciju je počeo 1965. godine, kada su on i njegova žena Krista drvo ukrasili sa 18 šarenih plastičnih jaja.

Drvo je raslo, pa su se troškovi ukrašavanja proporcionalno uvećavali. Zbog toga su Kraftovi tokom cele godine prikupljali ljuske od jaja, koje su koristili u svakodnevnoj ishrani.

Sistem je jednostavan - probuši se rupica i na vrhu i na dnu, a sadržaj se duvanjem „istera" napolje. Prazne ljuske su farbali i odlagali do Uskrsa.

U „projekat" je uključena cela porodica, a broj jaja je s godinama narastao na čak 9.500!

Zahvaljujući drvetu u svom dvorištu, Kraftovi su svojvrsna atrakcija u Zalfeldu, a postali su poznati i izvan granica Nemačke.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи