Srbija treća svetska Internet velesila

„eRepublika“ - strateška onlajn igra koja je osvojila svet i u kojoj se osvaja svet! A Srbija u njoj treća sila, posle Poljske i Španije, odnedavno ispred Amerike. Svako pojačanje dobrodošlo jer se sprema Četvrti svetski rat.

Posle trećeg svetskog rata, stvoren je novi svetski poredak. Vrlo je moguće da je na pomolu novi sukob koji će izazvati i četvrti.

Nije reč o novom filmu katastrofe, već o onlajn Internet igrici koja se zove "eRepublik", i koja prikazuje mesto koje se zove Novi svet. A u hrabrom Novom svetu Srbija je velesila. Ovu video igru kreirala je kompanija iz Dablina 2008. godine.

Igrica je grafička, bez animacije, a način komunikacije putem foruma dosta podseća na socijalne mreže. Kako za RTS kaže Dušan Stojičević, urednik časopisa „Svet kompjutera", to je mešavina „Fejsbuka" i multiplejer igre.

Kada se ulogujete (besplatno) postajete građanin velike eRepublike. Možete biti preduzimači, direktori, urednici i novinari, političari, članovi Vlade. Valuta koju koristite je naravno virtuelna i zove se „gold".

„To je igrica koja kopira stvarni svet i ti ljudi rade sve što mi radimo ovde. Zahteva da odvojite bar 15 minuta dnevno, da biste normalno živeli, održavali posao u virtuelnom svetu, da zaradite platu, kupite hranu", pojašnjava Stojičević.

Kako je mapa Novog sveta napravljena po uzoru na ovaj naš, možete izabrati državu čiji ćete građanin biti. Patriotizam uglavnom vlada i u Novom svetu. Tako eSrbija ima više od 25 hiljada stanovnika (podaci izneti u video materijalu iznad bili su validni na dan snimanja priloga) i treća je sila u eRepublici, posle Poljske i Španije, a ispred Amerike. Sloveni su se u eRepubliku sukcesivno doseljavali od 2008, a eSrbi su među poslednjima.

Srpski igrači su se prvobitno našli na teritoriji eGrčke, a potom u maloljudnoj eAustriji, kako bi dokazali da ih ima dovoljno za kreiranje nove države. Inače rođendan eSrbije pada na dan državnosti realne Srbije.

Istorija eSrbije je kao i ovdašnja, turbulentna. Bilo je i seoba, učešća u svetskim ratovima, i trvenja što sa tuđima što sa svojima. Vlade se raspadaju. U nekom trenutku ruši se ekonomija, pa mnogi igrači rezignirano napuštaju igru. Međutim, kada je list „24 sata" prošle godine objavio tekst o problemima virtuelne Srbije, za 7 dana doselilo se 3.800 novih eSrba. Takozvani „e-bejbi e-bum".

„Ta država funkcioniše isto kao i ova naša. Imamo frakcije, posebno u politici, ali prilično smo složni, prilično smo jaki kao zemlja u toj virtuelnoj igri, tako da naše teritorije sežu sve do Indije. Izgleda da smo uspešniji nego u realnom životu", kaže Dušan Stojičević.

U eRepublici se vodi aktivan politički život. Novi predsednik se bira svakog petog u mesecu. Pretposlednji, "Arčibald Rajs", je zbog pritiska javnosti napustio zemlju.

Inače, virtuelna Srbija ima 7 regiona - Beograd, Vojvodinu, Šumadiju, Zapadnu, Istočnu i Južnu Srbiju i Rašku.

Svaka zemlja je odvojena zidovima, te njihovim obaranjem prisvajate teritoriju. eSrbija se sada kao član saveza "Feniks" bori za poziciju kolonijalne sile. Rame uz rame sa Nemačkom, Velikom Britanijom i Iranom, na primer. Interesantno je da su, dok nisu ojačali, hrvatski i srpski igrači odlično sarađivali. Ali od skoro, eBalkan pun je tenzija.

Mada, naglašava Stojičević, cilj ove igre nije rat, već diplomatija. Imamo saveznike i protivnike kao i u stvarnosti, s tom razlikom što nismo navikli da su Poljaci protiv nas. Poljska je zapravo u drugoj alijansi i trenutno je vodeća svetska virtuelna sila.

I u ekonomiji nam dobro ide, reklo bi se. Prosečna plata je u virtuelnoj Srbiji jakih 7 dinara. Sa PDV-om od 5 i inflacijom od 2%, to je sasvim dovoljno za udoban život, doduše virtuelni. Ali, mnogi će reći da im je život i ovako virtuelan.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара