Čudno drvo u Leskovcu

Japanska jabuka, drvo poreklom iz Azije, raste u tropskim i suptropskim područjima po celom svetu, u Sredozemlju, ali i na obroncima Himalaja, sve do 2.500 metara nadmorske visine. Međutim, kod nas se retko može videti i zato narandžasti plodovi egzotičnog voća u dvorištu porodice Girić u Leskovcu privlače poglede svih prolaznika.

Okrugli plodovi po boji podsećaju na pomorandžu, po  glatkoj, sjajnoj kožici na paradajz, ali ovalni kožasti listovi ukazuju da je ovo voće od neke druge sorte. Drvo ukrašeno zrelim narandžastim plodovima u dvorištu kuće u centru Leskovca budi znatiželju prolaznika.

Japanska jabuka se na dalekom istoku može videti na svakom koraku, ali ne i kod nas. Goran Ranđelović kaže da mu svaki put kada prođe ovim delom grada pogled zastane na drvetu sa neobičnim plodovima.

"Moja supruga i ja često se pitamo koje je to drvo. Ništa slično nismo videli: liči na pomorandžu ali nije, da li je jabuka, ne znam", kaže Goran.

Uobičajeni naziv za japansku jabuku na istoku je kaki, otkriva nam Predrag Girić koji je ovo stablo zasadio pre pet godina. Stiglo mu je iz Skoplja. Nije ga posebno negovao, pa se i sam začudio dobrom rodu i još lepšem izgledu.

"Japanska jabuka se bere tek kada opadne lišće, posle prvih mrazeva. Prošle godine sam je probao pre nego što je sazrela, bila je tvrda i opora", naglašava Predrag.

Kao dunja na ormaru

Sazrevanjem, gorki plod postaje sočan, sladak, i prijatnog ukusa, a da bi poprimio punu aromu mora biti sasvim zreo, skoro crven. I tada može da se jede kašičicom.

"Ne mogu tačno da odredim kakav je ukus japanske jabuke. Mene podseća na nešto između pomorandže i jabuke. U svakom slučaju, plod je kašast i veoma zanimljivog ukusa", kaže Nadežda Girić, koja japansku jabuku predano neguje.

Uz japansku jabuku, u dvorištu Girića rastu i dunje stare više od sto trideset godina. Već su obrane. Nikad nije bolje rodila, kažu, ove godine bilo je skoro dvesta kilograma. Biće u domu Girića dobre dunjevače.

Na japansku jabukovaču iz srpskog kazana sačekaće još pet-šest godina.

Ove godine tridesetak plodova, sledeće Girići očekuju da bude toliko da se napravi sok ili džem.

Ipak, kada se zna koliko obilje minerala i vitamina sadrži, potom mikroelemente kao što su cink i magnezijum, i veliki broj amino-kiselina, možda je najbolje da se jede neprerađena. A japanske jabuke na ormaru, kao i dunje, moge da ostanu zdrave sve do proleća.

broj komentara 26 pošalji komentar
(utorak, 17. nov 2015, 15:11)
Vocar amater [neregistrovani]

Kaki

Koje sorte Kakija su idealne za nase podneblje?

(petak, 13. nov 2015, 01:40)
PERA [neregistrovani]

IZ KNJAZEVCA NE

Te iz Knjazevca su uzgajane iz semena.Plodovi su jako sitni i potrebno je dugo vremena da prorode.Trazite kalemljene sorte.Ne dajte da vas varaju.Pozdrav

(sreda, 31. dec 2014, 20:41)
seka [neregistrovani]

kaki

Ima u Knjazevcu ,sorta vanilija.

(subota, 29. nov 2014, 17:31)
rassadnik antić [neregistrovani]

imamo sadnice kakija

Prodaja kakija sadnica 1000 din.

(sreda, 16. apr 2014, 20:58)
dragan [neregistrovani]

kaki jabuka

Ako neko zna gdese moze kupiti sadnica kaki jabuke
Hvala

(utorak, 19. nov 2013, 19:13)
anonymous [neregistrovani]

jabuka

Njam njam kako.

(subota, 16. nov 2013, 18:07)
maki [neregistrovani]

kaki

extra lekovito voce! plodove sam nasao u piljari,nije nimalo jeftino.

(četvrtak, 28. feb 2013, 15:32)
ciric [neregistrovani]

sadnica

Kupila sam kvalitetne sadnice u knjazevcu i vrlo sam zadovoljna.

(ponedeljak, 10. dec 2012, 17:10)
anonymous [neregistrovani]

Japanska jabuka KAKI

Gde u srbiji ima za kupiti kvalitetna sadnica kakija ?

Ako neko zna nek napise neki kontakt :)

(četvrtak, 22. nov 2012, 20:25)
Brundo [neregistrovani]

Japanska jabuka kaki

Veoma ukusna vocka. U komsiluku ima jedna i rodila je preko 10kg. Mada je mlada vocka ko zna koliko moze da rodi kada bude starija.
Komsije prave marmeladu ,vino i rakiju.

Advertisement