sreda, 03. sep 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица



 

Naslovna > Magazin > Zanimljivosti > Čudno drvo u Leskovcu

ponedeljak, 09. nov 2009, 10:47 -> 12:21

Čudno drvo u Leskovcu

Svetlana Panić-Conić

Japanska jabuka, drvo poreklom iz Azije, raste u tropskim i suptropskim područjima po celom svetu, u Sredozemlju, ali i na obroncima Himalaja, sve do 2.500 metara nadmorske visine. Međutim, kod nas se retko može videti i zato narandžasti plodovi egzotičnog voća u dvorištu porodice Girić u Leskovcu privlače poglede svih prolaznika.

Okrugli plodovi po boji podsećaju na pomorandžu, po  glatkoj, sjajnoj kožici na paradajz, ali ovalni kožasti listovi ukazuju da je ovo voće od neke druge sorte. Drvo ukrašeno zrelim narandžastim plodovima u dvorištu kuće u centru Leskovca budi znatiželju prolaznika.

Prilog novinarke Svetlane Panić-Conić

Japanska jabuka se na dalekom istoku može videti na svakom koraku, ali ne i kod nas. Goran Ranđelović kaže da mu svaki put kada prođe ovim delom grada pogled zastane na drvetu sa neobičnim plodovima.

"Moja supruga i ja često se pitamo koje je to drvo. Ništa slično nismo videli: liči na pomorandžu ali nije, da li je jabuka, ne znam", kaže Goran.

Uobičajeni naziv za japansku jabuku na istoku je kaki, otkriva nam Predrag Girić koji je ovo stablo zasadio pre pet godina. Stiglo mu je iz Skoplja. Nije ga posebno negovao, pa se i sam začudio dobrom rodu i još lepšem izgledu.

"Japanska jabuka se bere tek kada opadne lišće, posle prvih mrazeva. Prošle godine sam je probao pre nego što je sazrela, bila je tvrda i opora", naglašava Predrag.

Kao dunja na ormaru

Sazrevanjem, gorki plod postaje sočan, sladak, i prijatnog ukusa, a da bi poprimio punu aromu mora biti sasvim zreo, skoro crven. I tada može da se jede kašičicom.

Japanska-jabuka1.jpg

"Ne mogu tačno da odredim kakav je ukus japanske jabuke. Mene podseća na nešto između pomorandže i jabuke. U svakom slučaju, plod je kašast i veoma zanimljivog ukusa", kaže Nadežda Girić, koja japansku jabuku predano neguje.

Uz japansku jabuku, u dvorištu Girića rastu i dunje stare više od sto trideset godina. Već su obrane. Nikad nije bolje rodila, kažu, ove godine bilo je skoro dvesta kilograma. Biće u domu Girića dobre dunjevače.

Na japansku jabukovaču iz srpskog kazana sačekaće još pet-šest godina.

Ove godine tridesetak plodova, sledeće Girići očekuju da bude toliko da se napravi sok ili džem.

Ipak, kada se zna koliko obilje minerala i vitamina sadrži, potom mikroelemente kao što su cink i magnezijum, i veliki broj amino-kiselina, možda je najbolje da se jede neprerađena. A japanske jabuke na ormaru, kao i dunje, moge da ostanu zdrave sve do proleća.

1
коментари број коментара 22 | cwпошаљи коментар
(sreda, 16. apr 2014, 20:58)
dragan [нерегистровани]
oпошаљи одговор

kaki jabuka

Ako neko zna gdese moze kupiti sadnica kaki jabuke
Hvala

1
(utorak, 19. nov 2013, 19:13)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

jabuka

Njam njam kako.

1
(subota, 16. nov 2013, 18:07)
maki [нерегистровани]
oпошаљи одговор

kaki

extra lekovito voce! plodove sam nasao u piljari,nije nimalo jeftino.

1
(četvrtak, 28. feb 2013, 15:32)
ciric [нерегистровани]
oпошаљи одговор

sadnica

Kupila sam kvalitetne sadnice u knjazevcu i vrlo sam zadovoljna.

1
(ponedeljak, 10. dec 2012, 17:10)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Japanska jabuka KAKI

Gde u srbiji ima za kupiti kvalitetna sadnica kakija ?

Ako neko zna nek napise neki kontakt :)

1
(četvrtak, 22. nov 2012, 20:25)
Brundo [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Japanska jabuka kaki

Veoma ukusna vocka. U komsiluku ima jedna i rodila je preko 10kg. Mada je mlada vocka ko zna koliko moze da rodi kada bude starija.
Komsije prave marmeladu ,vino i rakiju.

1
(utorak, 09. okt 2012, 20:42)
Dragce Kladovo [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Preleslatko voce

Imam u svom dvoristu 5 godina staro stablo... sorta vanilija trpi i veci minus kao sto je bio prosle zime.
Moja preporuka ++++

1
(četvrtak, 10. nov 2011, 14:34)
NENSY [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Japanska jabuka

U dvoristu imam ovu jabuku, ove godine je rodila puno . obrala sam je i skladirala, inace ona je toliko lekovita da je moj suprug doveo na normalu secer u krvi. takodje je i holesterol sveo na normalnu vrednost. Hocu da kazem da je ona prirodni lek. Opori ukus se gubi tako sto se plod stavi u zamrzivac i posle se konzumira.

1
(sreda, 16. mar 2011, 20:44)
bilja [нерегистровани]
oпошаљи одговор

to je to

,,Zbunjena,, da to je persimon ili japanska jabuka . Ja volim te plodove ali ih vrlo retko ima u prodaji u Leskovcu , ponekad da naidjem na njih i obavezno kupim nekoliko . Inace su lepe tek kad budu mekane i vise crvene . Ukus im je neodredjen , al su lepe kad su mekane kao da su gnjile . Kad se jedu deluju klizavo kao pasirana banana ali ne sa tim ukusom . MI ih obozavamo !

1
(ponedeljak, 22. nov 2010, 20:54)
Pikarski [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Japanska jabuka kaki (diospyros kaki)

Probao sam vise sorte ali naj ukusnija je vanilija sto i sam naziv kaze.

1
1
najzanimljivije najcitanije