Dodole na meksički način

Drevna, spektakularna umetnost meksičkih letača, koje pripadnici naroda Totonak izvode tokom perioda gladi i suše, proglašena je za zaštićeno kulturno blago. Time je ta tradicija postala prva takve vrste u Meksiku koja se našla pod okriljem UNESKA.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESKO proglasila je nedavno drevnu umetnost letenja pripadnika naroda Totonak za zaštićeno kulturno blago.

Pripadnici tog meksičkog naroda iz savezne države Verakruz veoma su zadovoljni priznanjem i u tu čast priredili su publici spektakl. UNESKO-vo priznanje pomoći će očuvanju, širenju i razvijanju kulturnog nasleđa letača u toj zemlji.

Smatra se da ritual datira iz 600. godine pre nove ere. Dolaskom španskih osvajača postao je deo festivala „Korpus Kristi".

„Meksički letači našli su se na UNESKO-voj reprezentativnoj listi zaštićenog blaga čovečanstva. Na taj način moći će da se očuva to kulturno nasleđe", istakao je predstavnik UNESKA Nikolas Šulce.

Prema drevnoj tradiciji, tokom perioda gladi i suše, stariji pripadnici naroda Totonak slali su sveštenike kao glasnike da prinose darove bogovima i mole se za kišu i plodno zemljište. Ceremonija počinje sečenjem stabla visokog 20 metara, a zatim se drevnim plesom priziva bog vetra i traži oproštaj i zaštita, sve to uz zvuke flaute i bubnja.

Najspektakularniji deo rituala podrazumeva penjanje letača uz stub, bezbedno vezivanje, dok muzičar na vrhu stuba priziva Sunce i bogove radi zaštite onih koji lete. Ceo ritual prate prigodne pesme.

Prema rečima letača Narcisa Rodrigeza, priznanje istovremeno otvara vrata svetu i znači veću odgovornost.

„Odgovornost će biti na članovima naše zajednice, deci, unucima i praunucima. Ne smemo da prekinemo ovu tradiciju jer je to nasleđe naših predaka", naglasio je Rodrigez.

UNESKO planira održavanje godišnjeg, međunarodnog susreta meksičkih letača tokom jednog festivala i osnivanje škole kako bi se deca učila veštini letenja i privukla nova generacija pripadnika naroda Totonak.

broj komentara 0 pošalji komentar