Koliko dugo hrana može da bude na podu, a da je bezbedna za jelo

Istraživači su dokazali da je pravilo od pet sekundi tačno, odnosno da je hrana koja je provela manje od pet sekundi na podu bezbedna za jelo.

Svima ponekada dok jedu ispadne nešto na pod, a pravilo od pet sekundi do sada je služilo da se opravdaju oni koji ne mogu da odole nego da podignu omiljenu poslasticu sa poda.

Međutim, ekipa nove emisije Diskaveri kanala The Quick and the Curious izvela je eksperiment kako bi proverila popularno pravilo.

Bacali su različitu hranu na pod, ostavljali je različite vremenske intervale na podu, a nakon toga pod mikroskopom gledali da li i koliko bakterija se uhvatilo za hranu.

Takođe, različite vrste hrane i podloga su isprobavali - suvu hranu, testenine, hleb bacali su na tepih, laminat, pločice, trotoar.

Hranu su ostavljali od tri do 30 sekundi, a potom pod mikroskopom gledali da li ima opasnih bakterija poput ešerihije koli, stafilokoka, salmonele i listerije.

Uprkos tome što su upozorili da je vlažna hrana podložnija za razmnožavanje bakterija, istraživači su, ipak, zaključili da je sva hrana koja nije provela duže od pet sekundi na podu bezbedna za jelo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво