Crveni tepih dug četiri kilometra za El Sisijev konvoj

Snimak konvoja egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija, koji prolazi ogromnim crvenim tepihom izazvao je bes javnosti u Egiptu.

Egipatske TV stanice prikazale su dolazak predsednika u grad koji se nalazi južno od Kaira, gde je prisustvovao prezentaciji nekoliko javnih projekata u subotu. Postavljanje ogromnog crvenog tepiha na ulicu neki su videli kao rasipnost u zemlji gde, prema izveštaju UNDP-a, više od 25 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva. 

„Bilo bi bolje da su onima kojima treba obezbedili ćebad da ih zaštite od hladnoće, nego što su potrošili na kilometre tepiha kojim svakako predsednik neće hodati“, rekao je popularni voditelj Jusef Huseini u svojoj emisiji i dodao da ovaj potez ne bi naredio Sisi, jer bi ga to „dovelo u neugodnu poziciju“, te je pozvao one koji su naručili tepih da preuzmu odgovornost.

U međuvremenu, advokat Gamal Eid izračunao je koliko je potrošeno na tepih. 

„Dimenzije tepiha 4.000 sa osam metara daju površinu 32.000 kvadratnih metara. Kada se taj broj pomnoži sa 50 egipatskih funti (5,7 evra) dobije se 1,6 miliona egipatskih funti (183.584 evra)", napisao je Eid na Tviteru.

Siromaštvo i kriza

Amr el-Hadi, portparol stranke Nacionalnog fronta Addameer, napisao je da je crveni tepih tolike veličine pokazatelj da su „i članovi egipatskog vojnog veća i tajkuni zadovoljni Sisijem“.

„Tepih preko kojeg prolazi automobil mogao se iskoristiti da se zakrpe rupe na labilnim mostovima u zemlji“, napisao je jedan korisnik Tvitera.

Otkako je došao na vlast, nakon svrgavanja predsednika Muhameda Mursija, El Sisi je povećao poreze i srezao subvencije za gorivo i struju kako bi stabilizovao ekonomiju, odluka koja je bila nepopularna, ali potrebna.

Ipak, egipatska ekonomija se još bori sa mnogim izazovima, pogotovo porastom stanovništva, jer u zemlji živi 90 miliona ljudi.

Nedavni izveštaji UN pokazuju da siromaštvo u Egiptu raste, kao i stopa nezaposlenosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи