Dobrovoljni davalac krvi iz Smedereva poklonio 15 života!

Milija Jovanović Daka iz Smedereva dobrovoljni je davalac krvi od svoje 17. godine i do sada je dao 75 litara krvi.

Ljudski organizam, u proseku, ima pet litara krvi, što znači da je Jovanović poklonio 15 života.

Šezdesetšestogodišnji Milija Jovanović je rekao da je ponosan što je bio i davalac trombocita za decu sa klinike u Tiršovoj u Beogradu, ali da mu je žao što je prešao starosnu granicu i više ne može da daje krv.

Kako je istakao, krv je prvi put dobrovoljno dao na predvojničkoj obuci sa 17 godina, ali je značaj dobrovoljnog davalaštva shvatio sa 19 godini, kada je jedini u garnizonu u Gospiću imao pozitivnu AB krvnu grupu i direktno, „iz vene u venu“, je donirao ženi na porođaju.

Od svih diploma, zahvalnica, medalja i znački koje je dobio Jovanović je naglasio da mu je „najdraže saznanje da je tokom svog, poklonio još 15 života“.

Krv je dobrovoljno davao tri do četiri puta godišnje, a prošle godine u maju, pre nego što je napunio 66 godina dao je krv 152. put.

Do sada je bio besprekornog zdravlja i nikada nije bilo potrebno da primi krv.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара