„Lepotica i zver“ i „Cvilidreta“ – bajke stare više hiljada godina

Pojedine bajke, kao što su „Lepotica i zver“ i „Cvilidreta - zli patuljak“, stare su više hiljada godina, tvrde dvoje naučnika čija je studija objavljena u časopisu „Royal Society of Open Science“.

Portugalska naučnica Sara Graka da Silva sprovela je istraživanje u kome je analizirala 275 indoevropskih bajki i ističe da su pronađeni dokazi o dalekom poreklu nekih bajki.

„Primera radi, bajke kao što su 'Lepotica i zver' i 'Cvilidreta' datiraju iz vremena kada su nastale glavne grane indoevropskih jezika, pre više od 2.500 do 6.000 godina“, rekla je Da Silva, koja radi na portugalskom Novom univerzitetu u Lisabonu.

Da Silva dodaje da bajka „Kovač i đavo“ potiče još iz bronzanog doba!

U istraživanju koje je sprovela Da Silva učestvovao je britanski antropolog Džejmi Tehranij, koji radi na Univerzitetu u Daramu.

Dvoje naučnika su do ovih zaključaka došli pomoću filogeneze, metode koju obično koriste biolozi da bi odredili stepen srodstva između pojedinih vrsta i shvatili njihovu evoluciju.

„Iako se većina stručnjaka slaže da je poreklo bajki veoma staro – o tome su braća Grim govorila još u 19. veku, neki to poriču i smatraju da su bajke određenog tipa nastale mnogo kasnije“, navela je portugalska naučnica.

Da Silva je istakla da nalazi potvrđuju mišljenje braće Grim i ukazuju da je prilično veliki broj bajki postojao još u usmenim indoevropskim tradicijama, mnogo pre nego što su zapisane.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво