Rudnički pečatnik kneza Lazara

U prošlogodišnjoj arheološkoj kampanji, u ostacima srednjovekovnog grada Rudnika, pronađen je tipar kneza Lazara. Jedinstveno otkriće neprocenjive vrednosti i drugi predmeti, pronađeni tokom 2015. godine na Rudniku, izloženi su u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

Na metalnoj pločici-matrici za otiskivanje pečata prikazan je karakterističan šlem sa ukrašenim bivoljim rogovima i natpisom „Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje“. To je bio zaštitni znak kneza Lazara.

„Ovaj grb prikazan je na priprati kneza Lazara u Hilandaru, a u Muzeju srpske pravoslavne crkve u Beogradu čuva se dugme sa odore kneza Lazara, takođe sa šlemom i bivoljim rogovima“, kaže arheološkinja Ana Cicović.

Istoričari kažu da su na Rudniku u raznim epohama boravili mnogi vladari. Knezu Lazaru ova planina bila je vrlo važan izvor ekonomske moći.

„Nisu se oni ovde odmarali. Ovde se radilo, ovde se nešto vrlo značajno radilo, ovde su se stvarali novci. Knez Lazar je Ravanicu crkvu radio od novca koji je kovao na Rudniku“, smatra Slobodan Marković, meštanin Rudnika.

Tipar sa zaštitnim znakom kneza Lazara, dokazuje da je on boravio na Rudniku i upravo tu izdavao povelje. Svoj grb otiskivao je u zlatu ili vosku. Skriven u zemlji više od šest vekova, doneo je spektakularan arheološki i istorijski nalaz.

„Ovaj nalaz je jedinstven po tome što smo do sada poznavali samo otiske pečata koji se čuvaju u različitim riznicama. Ovo je prvi put da je pronađena i matrica kojom je taj pečat otiskivan. Nju je mogao da nosi samo knez Lazar ili neki njegov najbliži podanik u dvorskoj kancelariji“, istakla je Cicović.

Prema rečima meštanina Rudnika Slobodana Markovića, nije slučajno što je taj pečat nađen tu: „Ko zna čega sve ima ovde gde stojimo, jer je put napravljen kasnije i zatrpano je. Ali, nezire se nešto. Dejan Radičević je mnogo učinio što je započeo ovo da istražuje“.

Jedinstveni nalaz na Rudniku obavezuje nastavak istraživanja koje su u 2015.godini radili arheolozi Filozofskog fakulteta u Beogradu i Muzeja Rudničko-takovskog kraja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво