Pomilovanje od Putina za ćerku belogardejskog generala

Ćerka generala ruske carske vojske Irena de Drejer, koja je imala samo pet godina kada je njena porodica pobegla iz Rusije u Pariz, ponovo je uoči svog 100. rođendana dobila rusko državljanstvo od predsednika Vladimira Putina.

Nakon gotovo 95 godina provedenih u izgnanstvu, ćerki generala carske vojske ponovo je odobreno rusko državljanstvo, navodi britanski list Gardijan.

Irenin otac Vladimir fon Drejer bio je carski oficir koji se tokom Boljševičke revolucije 1917. godine borio na strani Bele armije.

Porodica je pobegla na Krim, potom je 1920. godine brodom napustila poluostrvo, a trajno se nastanila u Parizu gde je bivši general otvorio vinariju.

Irena je osvojila mesto prve pratilje na izboru za mis Rusije održanom u Parizu 1936. godine koje je održano u zajednici emigranata. Ona se udavala tri puta, za Francuza, Italijana i konačno Amerikanca, često je putovala, ali joj je san oduvek bio da se vrati u Rusiju.

„Hoću da izađem pred Putina, ne kao stranac, nego kao državljanka Rusije, jer sam Ruskinja u srcu i duši“, poručila je Irena Putinu.

Video-snimak sa molbom objavila je ruska televizijska stanica NTV, u kome ona poruku upućuje na engleskom, ali i na ruskom jeziku, i izražava želju da poseti Rusiju pre nego što umre.

Tokom sovjetskog perioda, Bela armija je u književnosti i na filmu prikazivana u negativnom svetlu, ali se to poslednjih godina, na Putinovu inicijativu, promenilo.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи