Najstarija Evropljanka napunila 116 godina!

Italijanka Ema Morano, ušla je u 117. godinu, a tajna njene dugovečnost je doručak od tri jaja svakog jutra, javljaju italijanski mediji.

Rođena 29. novembra 1899. godine, Ema Morano je druga žena na svetu po starosti. Na listi najstarijih dama nalazi se odmah iza Amerikanke Suzane Mašat, rođene četiri meseca ranije, navodi se u torinskom listu Stampa i dodaje da su to jedine dve registrovane žene rođene u 19. veku koje su još žive.

List navodi da je tajna dugovečnosti Italijanke takođe u genima. Majka Eme Morano je živela 91 godinu, a njena sestra 107.

Najstarija Evropljanka Ema Morano, koja živi u dvosobnom stanu, tek je prošle godine prihvatila tuđu negu i pomoć. „Snagom volje, možete čuda da učinite“, rekla je starica.

Radila je kao tekstilni radnik do 75. godine. Sa 20 godina je počela svako jutro da jede dva sirova i jedno kuvano jaje pošto su joj lekari ustanovili da boluje od anemije i preporučili joj terapiju s jajima.

Ema je jela tri jaja dnevno od 20. do 110. godine i u tom periodu pojela ukupno 100.000 jaja!

Njen lekar Karlo Bava izjavio je da je starica savršeno zdrava i da samo ima znake duboke starosti.

„Potpuno je svesna koliko je srećna što tako dugo živi. Mirno je prihvatila sve posledice procesa starenja. Da su svi moji pacijenti kao ona, u svojoj ordaniciji bih po čitav dan samo čitao novine“, našalio se Bava.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи