Razotkrivena misterija najvećeg vulkana na svetu!

Novi magnetni podaci upućuju na to da masiv Tamu nije običan vulkan, već je vrsta vulkanskog hibrida, pošto je nastao u dva odvojena procesa. Dve godine otkad je dva kilometra ispod površine vode Pacifika otkriven najveći samostalni vulkan na svetu, naučnici su počeli da prave mapu ove podvodne planine.

„Ovo je nešto između okeanskog grebena i konusnog vulkana“, kaže Vilijam Sager, pomorski geofizičar na Univerzitetu u Hjustonu.

Vulkan se nalazi na oko 1.600 kilometara istočno od Japana i vrh mu se nalazi na 2.000 metara ispod površine vode.

Iako nije mnogo visok, oko 4.000 metara od podnožja do vrha, Tamu je izuzetno prostran sa stranama koje se postepeno spuštaju.

Masiv zauzima istu površinu kao i Novi Meksiko, odnosno skoro je veliki koliko i najveći vulkani na Marsu.

Prostire se na 190.000 kvadratnih kilometara, što znači da je 60 puta veći(!) od havajskog Mauna Loe – koji sa 10.000 metara od podnožja do vrha nosi titule najvišeg vulkana i najviše planine na svetu.

„Ovaj vulkan je zver“, ocenio je Jorg Geldmaher marinski geofizičar iz nemačkog centra Geomar. 

Prema podacima sakupljenim tokom ekspedicije koja je trajala 36 dana, masiv Tamu je formiran relativno brzo i to pre oko 145 miliona godina.

Njegov centralni deo izgleda kao magnetna grudvica, što upućuje na to da je velika erupcija uticala na njegov nastanak.

„Otkrivanje njegovih tajni je još u toku, ali je rad na njihovom otkrivanju vredan, jer nam pomaže da razumemo kako se tako veliki vulkan formirao i kako je to uticalo na oblikovanje planete koju zovemo svojim domom“, rekla je Suraida Nanez Džejms iz okeanološkog instituta „Šmit“.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво