Читај ми!

Pronađena grobnica kraljice Nefertiti?

Postoji velika verovatnoća da grobnica egipatskog kralja Tutankamona sadrži prolaz u tajne odaje, gde bi mogla da bude sahranjena kraljica Nefertiti! Podaci će biti poslati u Japan na analizu.

Пронађена гробница краљице Нефертити? Пронађена гробница краљице Нефертити?

Staroegipatska vladarka Nefertiti, za koju se veruje da je Tutankamonova maćeha, preminula je u 14. veku pre nove ere i pronalaženje njene grobnice predstavljalo bi najveće arheološko otkriće u Egiptu u ovom veku.

Britanski egiptolog Nikolas Rivs najavio je planove za dalju analizu na konferenciji za novinare sa egipatskim ministrom za antikvitete Mamduhom al-Damatijem, koji je rekao da postoji „90 odsto šanse da se nešto nalazi iza zidova“ Tutankamonove grobnice.

Rivs je u oktobru izjavio da veruje da u Tutankamonovom mauzoleju izvorno položeno telo Nefertiti, koje se već 3.000 godina nalazi iza dela zida grobnice.

Tutankamon, dečak kralj, preminuo je oko 1323. godine pre nove ere. Njegovu grobnicu, sa čuvenom zlatnom posmrtnom maskom pronašao je u Dolini kraljeva, britanski egiptolog Hauard Karter.

Stručnjaci su dugo pokušavali da dokuče zašto je njegova grobnica manja od grobnica drugih faraona i zašto je njen oblik više u skladu sa grobnicama egipatskih kraljica tog vremena.

Za Nefertiti se dugo vremena verovalo da je preminula tokom vladavine svog supruga i da je sahranjena u Amarni, gde je pronađena njena bista.

Nedavno, brojni stručnjaci, uključujući i Rivsa, izneli su hipotezu da je ona nadživela Ahenatona, ali je promenila ime i možda kratko vladala Egiptom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво