Читај ми!

Kako će izgledati stambeni blokovi budućnosti

Kako sela izgledaju u svetu gde većina ljudi živi u gradovima? Da li komšijske zajednice mogu da postoje u megalopolisima budućnosti? Inženjeri „Interlejsa“, neobičnog stambenog kompleksa koji je proglašen Zgradom godine, misle do je to moguće.

Како ће изгледати стамбени блокови будућности Како ће изгледати стамбени блокови будућности

„Interlejs“ (Interlace – Isprepletan) je stambeni kompleks u Singapuru koji je dizajnirao Ole Širen, nemački arhitekta koji je proveo godine u dizajnerskom birou OMA, koji je osmislio pekinško sedište Si-Si-Ti-Vija.

Danas je na Svetskom arhitektonskom festivalu proglašen za Zgradu godine. Inženjeri su pohvalili pokušaj nemačkog kolege da napravi visoku, zgusnutu zgradu u kojoj zdrave zajednice mogu da se razvijaju.

Ideja za takav dizajn zapravo je veoma pažljivo osmišljena i zahteva malo pozadinske priče. U 20. veku mnogi gradovi su pokušali da prebrode problem prenaseljavanja i manjka stambenog prostora podižući visoke blokove na širokim otvorenim prostorima.

Problem sa tom idejom je prost – u takvim visokim zgradama zapravo ne postoji javna površina. Prostor je potrošen na pojedinačne stanove, hodnike, liftove, a jedine zelene površine su u njihovom podnožju i često nisu bezbedni, loše održavani i nisu prijatni za duže zadržavanje.

Takvi stambeni blokovi ne omogućavaju zajednicama da se zdravo razvijaju. Njihovi stanari nemaju osećaj pripadnosti, blokovi izgledaju isto i monotono, a u njima su odstranjeni prostori gde su se međuljudski odnosi razvijali, poput staza, dvorišta i parkova. Ipak, veliki blokovi potrebni su kako bi se obezbedilo dovoljno stambenog prostora za rastuće stanovništvo gradova.

Inženjer Širen objašnjava dijagramom kako je rešio tu dilemu i prebrodio problem današnjih nehumanih i monotonih stambenih blokova.

U njegovim rukama veliki tornjevi su postali kao lego kocke koje je položio vodoravno i poređao jedne na druge pod drugačijim uglovima i stvorio jedinstvenu šemu 31 bloka različite visina između kojih je smešteno osam prostranih dvorišta.

Svako dvorište je drugačije. Neka imaju javne vrtove, druga bazene i jezerca, a u njihovim podnožjima mogu da se pronađu prostorije za čitanje, pozorišta i staze za šetanje ljubimaca.

„Vertikalna izolacija je pretvorena u horizontalnu povezanost, čime je omogućen razvoj zdrave zajednice u današnjem društvu“, objašnjava se u originalnoj zamisli projekta.

Staze koje vode do određenog ulaska ne prate prosto najkraću rutu od ulice već krivudaju i stanari na putu do kuće prolaze pored bašta za sedenje, prostora za roštiljanje ili delova za vežbanje, gde mogu da sretnu komšije i popričaju sa njima.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво