Grozomorni spektakl – pred decom secirali lavića

Danski zoo-vrt priredio je svojevrsni „čas anatomije“ tokom kojeg je pred desetinama dece secirano telo lava, čime je izazvao gnevnu reakciju aktivista za zaštitu prava životinja koji su događaj opisali kao „grozomorni spektakl“.

Devet meseci stari lav bio je jedan od tri mladunca koje je zoo-vrt u Odenseu, u centralnoj Danskoj, uspavao prošlog februara nakon što nije uspeo da ih udomi. Od tada je njegovo telo čuvano u zamrzivaču, prenosi Tanjug.

Između 300 i 400 dece i starijih posetilaca vrta okupilo se kako bi prisustvovalo najavljenoj disekciji lava koju je obavio jedan od radnika vrta, Rasmus Kolind.

Posmatrajući seciranje, koje je započelo odsecanjem jezika životinje, deca su zapušavala noseve i s grimasama gađenja pratila kako Kolind dere kožu lavu s čijeg se leša širio neprijatan miris.

„Mrtve životinje smrde kao mrtve životinje. Tu nema mnogo šta da se kaže“, rekao je Kolind okupljenoj masi u kojoj su bila i deca mlađa od četiri godine.

„Ne želim da gledam to“, uzviknuo je jedan dečačić, dok je jedna devojčica, koju je intervjuisao novinar danske televizije, opisala događaj kao „zabavan, ali pomalo odvratan“.

Predstavnica zoo-vrta, Lote Tranberg, objasnila je zašto su morali da uspavaju lavića.

„Da smo mu dozvolili da ostane verovatno bi se pario, imao mladunce, sa svojim sestrama i majkom. To bi bilo ono što nazivamo srodničko parenje“, navela je Tranbergova.

Javna seciranja su redovna pojava u danskim zoološkim vrtovima, gde se smatraju zanimljivim načinom edukacije dece o prirodi.

Ipak, ovakvi događaji imaju i svoje protivnike.

Predstavnica Međunarodnog humanog udruženja za Evropu, Vendi Higins, optužila je zoo-vrt u Odenseu da „od tragičnih događaja pravi grozomorne spektakle“.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 17. okt 2015, 03:13) - anonymous [neregistrovani]

Uspavani

Nije mi jasno da im se dozvoljava da uspavaju ugrozenu vrstu zivotinje. Ali dobro ipak je to evropska unija oni su pamtniji od nas.

(petak, 16. okt 2015, 13:58) - bojan [neregistrovani]

pa šta?

dok sam bio klinac svakog novembra sam gledao kako seciraju svinju. Nekad sam i sam učestvovao. Bilo je višestruko korisno...

(petak, 16. okt 2015, 13:07) - anonymous [neregistrovani]

A da je u Srbiji...

... momentalno bi po celoj Evropi upirali prstom na nas kao na divljake, vandale, a i graknule bi mnogobrojne organizacije za zaštitu svega i svačega.
Ovako, to je obrazovanje. Moderno. Po evropskim vrednostima.

(petak, 16. okt 2015, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

14+

Da je ova scena u nekom filmu, verovatno bi bio označen bar sa 14+. Ali ovako može za sve uzraste.
S druge strane, ovako neće ni steći neko znanje. Mi smo nekad na časovima biologije, recimo, secirali žabe, ist tako humano umrtvljene.
Ali to je bilo u "zastarelom" sistemu obrazovanja. a ovo je izgleda moderno obrazovanje.

(petak, 16. okt 2015, 11:47) - anonymous [neregistrovani]

Usiljenost

A zašto prvo nisu secirali nekoliko svinja, krava itd, kojim hrane lavove?